Cégvilág

Jönnek a "szuper" szörpök és lekvárok

Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Kecskeméti Konzervgyárba látogatott, ahol megkezdték a Magyar Élelmiszerkönyv emelt szintű szabályozásának megfelelő, magas hozzáadott értékű lekvárok rendszeres gyártását

A Vidékfejlesztési Minisztériumban készül a Magyar Élelmiszerkönyv szabályrendszerének átalakítása. Az érvényben lévő szabályozás kiegészül a magyar hagyományokra, illetve a magasabb szintű minőségi elvárásokra alapozott önkéntes rendszerrel, az úgynevezett emelt szinttel. A kétszintű szabályozás részeként 2010 novemberében elkészült a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott lekvár- és szörp termékkategória szabályozás.

Az új előíráscsomag elsősorban azokat az élelmiszergyártókat szeretné segíteni, akik igényesebb, magasabb hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékeket állítanak elő- mondta előadásában az államtitkár.

A prémium szint követelményeinek meghatározásával a minisztérium célja, hogy változást idézzen elő az értékarányos ár fogyasztói megítélésében, elismerje a gyártók minőségi törekvéseit és jobb minőségű élelmiszerek előállítására ösztönözze őket. Az emelt szintnek megfelelő lekvároknál például nem alkalmazható tartósítószer, mesterséges színezék, aroma, és mesterséges édesítőszer. Az emelt szintű, vagyis prémium minőségű szörpök ugyancsak nem tartalmazhatnak tartósító- vagy édesítőszert. Mindemellett az emelt szintnek megfelelő lekvároknak és szörpöknek az első szintű – vagyis a minimális – követelményeknél lényegesen több, csaknem kétszeres mennyiségű gyümölcsöt kell tartalmazniuk.

A különleges minőségű lekvárféléket csak üveg, cserép vagy porcelán csomagolásban lehet forgalomba hozni, a második szintű szörpöknél pedig az üvegcsomagolást nevezi meg a szabvány alapfeltételként. A csomagoláson utalni kell a gyümölcstartalomra.

A szabályozás fontos eleme az is, hogy ezeket az előírásokat nem csak a hazai gyártóknak, hanem az importőröknek is teljesíteniük kell, amennyiben az élelmiszerkönyvben meghatározott megnevezéssel kívánnak hazánkban forgalmazni egy adott terméket.

 

aroma szörp vidékfejlesztési minisztérium Magyar Élelmiszerkönyv kardeván színezék lekvár prémium
Kapcsolódó cikkek