Cégvilág

Kenőpénz-botrány az Apple körül

Az Apple egyik volt alkalmazottja bűnösnek vallotta magát és beismerte, hogy kenőpénzeket fogadott el ázsiai beszállítóktól.

Paul Devine-t azzal vádolják, hogy bizalmas információkat juttatott el beszállító cégeknek, hogy azok kedvező feltételekkel köthessenek szerződéseket az Apple-lel. Devine azt is elismerte, hogy az általa elkövetett bűncselekmények következtében több mint 2 millió dollár összegű kár érte az Apple-t.

A volt alkalmazottat augusztusban tartóztatták le, amikor a cége megtalálta azokat az e-maileket, amelyekben a volt globális készletezési menedzser beleegyezett a kenőpénzek elfogadásába. Devine 2005 és 2010 között dolgozott az Apple-nél és most csalásban, összeesküvésben és pénzmosásban vallotta magát bűnösnek a San Jose-i bíróságon.

Devine vállalta, hogy lemond 2,28 értékű készpénzről és vagyonról. Védőügyvédje szerint a vádlott "jó ember, aki hibát követett el, s most igyekszik azt jóvátenni." Mindenesetre a Bloomberg szerint a volt Apple-dolgozót akár húsz év börtönre is ítélhetik, amikor júliusban lezárul az ügye.

kenőpénz börtön Apple bíróság büntetés menedzser
Kapcsolódó cikkek