Cégvilág

Képek a Liszt Ferenc repülőtérről: Zengett az új terminál

Ünnepélyes keretek között átadták a Liszt Ferenc reptér új utasforgalmi épületét, a SkyCourtot.

A Kocsis Zoltán által vezényelt Nemzeti Filharmonikus zenekart, illetve Miklósa Erika operaénekesnőt is felvonultató zenés ünnepi műsorral adták át ma délelőtt a magyar főváros repülőterének új utasforgalmi épületét, a SkyCourtot, azaz Égi Udvart. Stílszerűen Liszt Ferenc műveit is játszotta a zenekar a 2-es terminál A és B épülete között elhelyezkedő csarnokban, szerdán ugyanis Ferihegyi repülőtérről Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre keresztelték át a légikikötőt.



Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. „A Magyarországra repülőn érkezők döntő többsége első benyomásait itt szerzi rólunk, hazánkról. Az új, levegősebb, kényelmesebb terminál egy barátságosabb, otthonosabb ország képét sugallja. A külföldi utakról hazaérkeznünk is egy kicsit kellemesebb, örömtelibb élmény lesz már a közeljövőben” – hangsúlyozta.

Reiner Schränkler, a Budapest Airport igazgatóságának elnöke ünnepi beszédében kifejtette: „Erős és jelentős tulajdonosi és részvényesi háttérre van szükség ahhoz, hogy sikeresen fejlesszünk egy olyan repülőteret, mint a budapesti. Úgy gondolom, hogy a lehető legjobb háttérre támaszkodhatunk ebben az értelemben”. Jost Lammers, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport vezérigazgatója az ünnepélyes megnyitón elmondta, a reptér részleges privatizációjakor vállalt 261 millió eurós fejlesztési kötelezettségvállalásból 82 százalékot már teljesítettek. „A fejlesztések nem állnak le, azonnal elkezdjük a 2A és 2B terminál felújítását” – tette hozzá.

A most átadptt SkyCourt épületét Tima Zoltán Ybl-díjas építész és a KÖZTI mérnöki csapata tervezte a Budapest Airport megbízásából és az épület még el sem készült, amikor elnyerte a brit-magyar építőmérnöki kamara Tierney Clark díját. A 2009 tavaszán elkezdett építkezést, amelynek fővállalkozója a szegedi KÉSZ Zrt. volt, a tervezett mintegy 88 millió eurós (körülbelül 24,4 milliárd forintos) költségvetésen belül és a kitűzött határidőre készítette el.

Az Égi Udvar jelentősen, mintegy évi 8,5 millió főre növeli a 2-es terminál eddigi évi 4,5-5 milliósra becsült kapacitását. A SkyCourt teljes kiépülése után pedig a reptér éves forgalma elérheti akár a 20 millió utast.

Az új terminálépületben 4 300 négyzetméteren kínálja a szolgáltatásait 39 különféle kereskedelmi és vendéglátóipari egység – köztük a legnagyobb a német Heinemann Duty Free 1400 négyzetméteres átsétálós rendszerű vámmentes boltja. Az indulási szint központi részén helyezkedik el egy patinás hazai márka, a Gundel kávézója. Körülötte a világmárkákat felvonultató boltoké a főszerep. Ilyen a Hugo Boss, Burberry, Longchamp és a Ralph Lauren divatáru üzlet, de itt lesz a Swarovski csillogó kristály bemutatóterme is. Külön „magyar sarok” képviseli a hazai luxusmárkák kínálatát. Összesen 250 négyzetméteren külön üzlethelyisége lesz a magyar borokat, szalámit, libamájat, paprikát és még sok egyéb finomságot felvonultató Hungaricumnak, valamint egy magyarországi szuveníreket árusító boltnak. A hagyomány és az elegancia képviselője lesz a repülőtéren a Herendi Porcelán Manufaktúra bemutatóterme és szalonja.

A galéria szinten kaptak helyet a legkülönbözőbb éttermek, a nemzetközi repülőtereken és pályaudvarokon is megszokott közös étkező területtel, az angolul „foodcourt”-nak nevezett résszel. A vendéglátó egységek felhozatala között a színes nemzetközi kínálatra lehet számítani: a SkyCourtban ugyanúgy megtalálható lesz a távol-keleti, mint a görög vagy a hagyományos magyar konyha. A magyar repülőtéri kínálatban újdonságnak számít, hogy egyszerre két gyorsétterem is nyílik, a repülőtér által végzett felmérések szerint erre van a legnagyobb igénye az utasoknak. Egymás mellett küzd majd a vevők kegyeiért a Burger King és a Kentucky Fried Chicken.

A galéria szint két legelőkelőbb helyén, a repülőtéri forgalmi előtérre néző 20 méter magas üveg homlokzat mellett a magyar Leroy-lánc étterme és magyarországi premierként a francia Hippopotamus családi étterme kap helyet.


[enews_gallery id='315214']

SkyCourt Kocsis Zoltán liszt ferenc repülőtér Völner Pál Budapest Airport
Kapcsolódó cikkek