Cégvilág

Kína cáfolja a cenzúrát: nem miattuk használhatatlan a Gmail

A kínai külügyminisztérium visszautasítja a Google állítását, amely szerint a kormány fokozott cenzúrája miatt nem működik a társaság levelezőrendszere az országban. A Gmail már hetek óta használhatatlan Kínában.

Mint arról már hétfőn beszámoltunk, a Google a kínai hatóságokat okolja a Gmail levelezőrendszerének helyi meghibásodásai miatt: az internetóriás szerint a kínai kormány szigorúbb cenzúrája meggátolja a Google-t abban, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő internetes piacán terjeszkedjen. A Gmail-t már hetek óta nem lehet használni a távol-keleti országban.

Egy sajtótájékoztatón azonban a külügyminisztérium szóvivője, Jiang Yu határozottan cáfolta az amerikai vállalat állítását, ahogy fogalmazott: „Ez egy elfogadhatatlan vád.”

A Gmail rendszere már hetek óta csak szórványosan működik Kínában, miután a kormány megszigorította cenzúrát célzó intézkedéseit egy névtelen, forradalomra szító telefonhívásra hivatkozva. A Gmail felhasználók jelezték a vállalat felé, hogy be tudnak ugyan jelentkezni postafiókjukba, de az alkalmazásokat már nem tudják használni.

A Google belső ellenőrzést végzett, s arra következtetésre jutott, hogy nem az ő rendszerükkel van probléma, hanem a kínai kormány blokkolja a működést.

Kínában van az egyik legszigorúbb internetcenzúra, a Youtube, a Facebook és Twitter komoly állami ellenőrzés alatt áll. Ezt a közel-keleti és afrikai zavargás miatt. A kormány egy hasonló - egy elektronikus üzenetre szerveződött - felkeléstől, az úgynevezett jázmin forradalomtól tart.. A kínai kormány minden egyes felmerült esetnél cáfolta, hogy bármiféle központi beavatkozást tenne az interneten.

cenzúra forradalom levelezőrendszer internet Google keresés gmail
Kapcsolódó cikkek