Cégvilág

Mégis költözik a Fiat

A Fiat szíve Olaszországban marad, az agya több helyszínen fog működni - fogalmazott az olasz televíziónak adott interjúban Sergio Marchionne a Fiat-Chrysler vezérigazgatója. Az olasz szakszervezetek újabb létszámleépítéstől tartanak.

A gépjárműgyártás után a Fiat olasz székházának egy része is Detroitba költözne. A Reuters hírügynökség információját Torinóban cáfolták, Marchionne szavai azonban megerősítették ezt. Az olasz sajtó máris azt számolta, hogy a csoport itáliai központjának számító, milánói Mirafiori-gyár pénzügyi, tervezési és kereskedelmi irodáiban dolgozó ötezer emberből, hány veszti el állását. "A Renaultnál elképzelhetetlen lenne, hogy a francia székhely Tokióba költözzön"- mondta Giorgio Airaudo, a Fiom fémipari szakszervezet főtitkára, a Corriere della Sera napilapnak. Döntés a csoport március 30-i mérlegügyi értekezletén születhet meg.

"Olaszországból az európai tevékenységet irányítjuk, Detroitból az amerikait és a jövő Brazíliában és Ázsiában lesz"- jelentette ki Marchionne az olasz közszolgálati telvízió Report című műsorában. Egyelőre kizárta a Ferrari és az Alfa Romeo eladását. Hozzátette, "megszállottként azon dolgozunk, hogy megszerezzük a Chrysler ötvenegy százalékát". Jelenleg a detroiti vállalat huszonöt százalékát birtokolja a Fiat.

"A Fiatnak sikerült önerőből túlélnie a másokat térdre kényszerítő válságot. Örökös támadás helyett jó lenne, ha elismernék, hogy ügyesek voltunk"- hangoztatta Marchionne. "Miért, mi jót csinált eddig Marchionne? Dicséretvárás helyett, mutassa be a régóta ígért ipari tervet!"- reagált hétfőn Susanna Camusso a CGIL szakszervezet főtitkára.

Torinó autógyártás Detroit költözés fiat
Kapcsolódó cikkek