Cégvilág

Nagyarányú elbocsátások a bezáró erőművekben

Csoportos létszámleépítésre készül az amerikai AES konszern magyarországi érdekeltsége, az AES Borsodi Energetikai Kft. amely kedden jelentette be, hogy felfüggeszti tiszapalkonyai és berentei erőművének működését, a létszámleépítés tervéről előzetesen értesítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját.

Tóth Edit, a munkaügyi központ munkatársa szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az AES Borsodi Energetikai Kft. a csoportos létszám leépítési tervéről előzetesen értesítette a munkaügyi központot, végleges döntéséről azonban még nem. A berentei, Borsodi Erőműből 125, a tiszapalkonyaiból 78 dolgozó elbocsátását tervezi a társaság.

Az AES a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású biomassza-alapon működő Borsodi Erőművek leállításával egyidejűleg tárgyalásokat folytat a létesítmények értékesítéséről potenciális vásárlókkal. A társaság döntésének hátterében elsősorban a villamosenergia nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenése, a növekvő szén- és biomassza árak, valamint a szén-dioxid kibocsátási költségek növekedése áll, ezen tényezők jelentősen megnehezítették a versenyképes működést. A régebbi típusú széntüzelésű erőművek hasonló nehézségekkel küzdenek a környező országokban és a világ más területein is. Az AES ugyanakkor továbbra is üzemelteti a 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban.

aes elbocsátás Tisza II biomassza Borsodi erőmű
Kapcsolódó cikkek