Cégvilág

Ön szerint melyik gyártó másolja a rivális tábla-PC-jét?

A Hewlett Packard (HP) azt állítja, hogy a BlackBerry gyártója, a RIM felhasználta a cég operációs rendszerének bizonyos elemeit saját tábla-PC-jéhez.

A HP a közelmúltban dobta piacra a TouchPad névre hallgató tábla-PC-jét, amelyet a WebOS operációs rendszer hajt. Mint arról beszámoltunk, a HP a Palm felvásárlásával jutott hozzá a szoftverhez, amelyhez nagy reményeket fűz, különös tekintettel arra, hogy az új táblán már a fejlesztő Palm nevét sem tüntette fel.

A RIM szintén kirukkolt saját tábla PC-jével, a PlayBookkal, amelyet a QNX által fejlesztett operációs rendszer működtet. A BlackBerry gyártójának készüléke ugyan a maga 7 hüvelykes képernyőjével jóval kisebb, mint a HP 9,7 hüvelykes táblája, de a Laptopmag szerzői szerint igen sok a hasonlóság a két készülék működésében. Mindkét gép kis kártyaként tünteti fel a megnyitott programokat, amelyeket lapozva váltogathatunk. Ha az ikonokat lehúzza a képernyőről a felhasználó, a szoftverek bezárulnak – mindkét tábla esetében.

A blog megkérdezte mindkét gyártó véleményét a hasonlóságokról. Jon Oakes, a HP TouchPadért felelős termék menedzsere egyetért abban, hogy látható néhány furcsa hasonlóság a RIM gépével, de – jegyzi meg kissé gúnyosan – a HP tovább folytatja a fejlesztést és reméli, hogy a másik cég szakemberei a jövőben is elég érdekesnek tartják eredményeiket ahhoz, hogy kövessék azokat egy év múlva.

A RIM szenior alelnöke viszont azt állítja, hogy az állítólagos hasonlóságok csak véletlenek, azért jönnek létre, mert mindkét szoftverfejlesztő ugyanazokra a következtetésekre jut, mint amikor a szélcsatornában tesztelik az autókat a gyártók. Jeff McDowell szerint ezt az is alátámasztja, hogy az operációs rendszert kidolgozó QNX már azelőtt elkezdte a szoftver tervezését, mielőtt megállapodtak volna a PlayBookról.

RIM playbook touchpad operációs rendszer Blackberry HP tábla-PC webos
Kapcsolódó cikkek