Cégvilág

Ötszáz embert küld el a Rail Cargo

Ötszáz fős leépítést hajtanak végre az év közepéig a Rail Cargo Hungariánál (RCH) - mondta a tulajdonos osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) vezetője egy hétfői osztrák újságban megjelent interjúban.

Christian Kern a Wirtschaftsblattnak nyilatkozva hozzátette: "sok függ a kormánnyal folytatott tárgyalásoktól". Az RCH költségeinek 60 százalékát a pályahasználati díjak és a MÁV-mozdonyok használati díja teszi ki. A magyarországi szakszervezetekkel jelenleg "szociális tervekről" tárgyalnak - mondta Kern.

A Rail Cargo Hungaria (a korábbi MÁV Cargo) tavaly októberben jelentette be, hogy 3.028-ról 460-nal kívánja csökkenteni a cégnél a létszámot 2011-ben.

A szakszervezetekkel folytatott tárgyalások eredményeként novemberben megállapodtak arról, hogy a cég visszavonja a munkaügyi központoknál csoportos leépítési szándékát és enyhíti a 2009 óta bejelentett, 2011-ig tervezett összes leépítés mértékét. Közös nyilatkozatban rögzítették a létszámcsökkentés enyhítését célzó eszközöket, többek között a korengedményes nyugdíjazást. A munkavállaló szervezetek akkori közlése szerint ugyanakkor a tárgyalások még március végéig tovább folynak egy középtávú együttműködési megállapodásról.

Doris Bures osztrák közlekedési és infrastrukturális miniszter nemrégiben kijelentette, hogy meg kell szüntetni az ÖBB veszteségességét. A vezérigazgató szerint konszernszinten 2013-ra, a teherszállításban 2014-re érhető el ez a cél.

vasúti szállítmányozás Rail Cargo leépítés
Kapcsolódó cikkek