Cégvilág

Szócska: 5 milliárdos többletforrást kap az egészségügy idén

Része az egészségügy rendbetételét célzó stratégiának az az ötmilliárd forintos többlettámogatás, amely a háziorvosi praxisokba és területi ellátási kötelezettségekkel bíró fogorvosi praxisokba érkezik még idén – nyilatkozta Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára a Duna Televízió Közbeszéd című műsorába.

A szakpolitikus szerint az ágazat strukturális átalakítása már előkészületben van, jelenleg éppen a rendszer átfogó felmérése történik országszerte. Már korábban is ismert tény volt, de csak most kezd átmenni a köztudatban, hogy az alapellátásba ötmilliárd forint plusz pénz érkezik három különböző csatornán.

Egyfelől a háziorvosok visszakapják az első Orbán-kormány idején bevezetett eszköztámogatást, a másfél milliárdos összeg az év második felében lesz lehívható; a teljesítményfinanszírozás két és fél milliárd forinttal emeli meg az alapellátási praxisok finanszírozását, ennek során egészségpolitikai és népegészségügyi prioritásoknak megfelelő teljesítmény mentén jutnak többletforráshoz a háziorvosok és házi gyermekorvosok április elsejétől. A területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosi praxisoknál további egy milliárd forintos finanszírozási többlet áll majd rendelkezésre – hangzott az interjúban.

Az egészségügy két alágazata jut egyértelműen többletforrásokhoz – az egyik a sürgősségi ellátás, a mentőellátás, a másik pedig az alapellátás. Ez egy stratégia cél, a többletpénzek eljuttatásának módja pedig hasonlóan stratégiai irányt jelöl ki – mondta Szócska Miklós.

"De ez még korántsem a megmentés. Pontosan tudjuk, hogy 2010 a működőképesség megőrzésének az éve volt, 2011 a fenntartható átrendeződés éve lesz. És bízunk benne, hogy az ország gazdasági lehetőségei ennél jóval messzebbre engednek majd minket terjeszkedni" - mondta az államtitkár.

Ha valaki azt várta, hogy egyik pillanatról a másikra rózsaszínre festjük az eget, azt ki kell ábrándítanom – mondta Szócska Miklós a Közbeszéd felvetésére, miszerint nagyon sokan várják, mind az egészségügyben dolgozók, mind az állampolgárok közül, hogy kezdődjön el végre az ágazat "megmentése".

államtitkár többletforrás népegészségügy fogorvos gyermekorvos háziorvos egészségügy Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek