Cégvilág

Tízéves a böngésző, amit ideje lecserélni

Tízesztendős múlt a világ legelterjedtebb böngészőjének, a Microsoft Internet Explorerének a 6-os változata. Jóllehet már évek óta a 8-as verzió is ingyenesen letölthető, sokan még ma is az elavult 6-ossal utaznak a világhálón. Ilyen öreg járművel szörfözni pedig a VirusBuster szakértője szerint kimondottan felelőtlenség.

A Microsoft azzal „ünnepelte” az Internet Explorer 6 – röviden IE6 – tizedik születésnapját, hogy világméretű kampányt indított a kivénhedt böngésző lecseréléséért, és külön webhelyet állított fel a cél érdekében. Az „IE6 visszaszámláló” oldalon láthatjuk a tízéves szoftver pillanatnyi világpiaci részesedését – ami februárban 12 százalékon állt –, sőt azt is, hogy egyes fontosabb országokban a szörfösök mekkora hányada ragadt le az IE6 mellett.

Egy ilyen régi – és különösen egy ingyenes – szoftver esetében meglepőnek tűnhet, de tény: Kínában ez az arány 34,5, Koreában pedig 24,8 százalék. Tíz százalék felett van a verziót használók részesedése Indiában, Japánban és Vietnámban is – de ezen már nincs mit csodálkozni, ha hozzátesszük, hogy még a britek 3,5 vagy az amerikaiak 2,9 százaléka is az IE6-tal járja a világhálót.

„Közel félezer ki nem javított biztonsági hiba van az IE6-ban, majdnem négyszer annyi, mint az összes többi elterjedt böngészőben együttvéve – magyarázza Szappanos Gábor, az informatikai biztonsági megoldásokat fejlesztő VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője, aki a szoftver mielőbbi lecserélésére bíztat.

virusbuster biztonsági hiba böngésző IE6 Internet Explorer 6
Kapcsolódó cikkek