Cégvilág

A BP már újra olajat fúrna a Mexikói-öbölben

A British Petroleum (BP) újrakezdené az olajkitermelést a Mexikói-öbölben, ám az amerikai hatóságok nem adták meg az engedélyt - írta a brit Sunday Times.

A lap értesülései szerint a BP kezdeményezte az amerikai hatóságoknál, hogy újra kezdhesse az olajkereső és -kitermelő tevékenységet azokon a mélyvízi platformokon, melyek működőképesek. Mint ismeretes, 2010. április 20-án felrobbant és kigyulladt – eddig ismeretlen okból – a cég Deepwater Horizon nevű mélytengeri fúróplatformja. A balesetben 15-en életüket vesztették, a két hónapig tartó olajszivárgás a történelem legnagyobb olajkatasztrófáját okozta.

Bár a cég konkurensei már mind megkapták az engedélyt a mélytengeri kutatófúrások újraindítására, az Egyesült Államok Óceánenergiai Ügynöksége azonban megerősítette, hogy egyelőre nem létezik ilyen megállapodás. Új mélytengeri kutatófúrásokat továbbra sem lehet indítani.

A BP közben 680 millió dollárért eladta az üdítősdobozok gyártásánál használt alumíniumszőnyegeket előállító Arco Alumimium leánycégét egy japán konzorciumnak. A vállalat közlése szerint mintegy 30 milliárd dollárt szeretne összeszedni az idei év végére a kártalanítás és helyreállítás költségeire. Mintegy 24 milliárd dollárról már megegyezés is született.

Mexikói-öböl olaj olajkatasztrófa BP olajkút
Kapcsolódó cikkek