Cégvilág

A CIA célkeresztjében lévő orosz milliárdos vesz a Saabból

Vlagyimir Antonov orosz üzletember megkapta svéd hatóságok engedélyét arra, hogy 30 millió eurót fektessen be a bajba jutott Saab autógyártó cég anyavállalatába.

A svéd nemzeti adósságkezelő hivatal (NDO) jelezte, nem lát okot arra, hogy meghiúsítsa Vlagyimir Antonov befektetését. Az orosz milliárdos egyébként már tavaly eladta a Saab tulajdonosában, a Spykerben szerzett részvényeit, ezzel a feltétellel vásárolhatta meg ugyanis a holland vállalat a Saabot a General Motorstól. A CIA szerint ugyanis az üzletember kapcsolatban áll az orosz maffiával.

A 74 millió dollár készpénzről és 326 millió dollárt érő elsőbbségi részvényről szóló adásvétel után pontosan egy évvel, február 24-én a Spyker Cars bejelentette, szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy eladja a Spyker Automotive üzletág vagyonát a CPP Global Holdings Limited brit magánvállalatnak, amely véletlenül Vlagyimir Antonové, aki februárban vásárolta meg 32 millió euróért a Spyker kicsi és szintén veszteséges szupersportkocsi-gyártó részlegét.

Most mindenesetre újra színre lép az üzletember, Antonov befektetését még jóvá kell hagynia a svéd kormánynak, és az Európai Befektetési Banknak, amely 400 millió eurót nyújtott a Saab feltámasztására. A svéd állam a garantőreként komoly beleszólással bír az autógyártó sorsába – írja a Bloomberg.

A Spyker jelezte, külön tárgyalásokat folytat kínai autógyártókkal friss finanszírozás biztosítására. Mint arról korábban beszámoltunk, a Saabnál jelenleg nem folyik gyártás, mivel az anyagi gondok miatt a cég nem fizette ki a beszállítóit. A tulajdonos Antonov bevonásán és a potenciális kínai befektetők beszervezése mellett a Saab gyár épületeinek eladásával és visszabérlésével próbál pénzhez jutni, hogy megmenthesse a legendás márkát.

részvényes Spyker Saab Antonov befektető
Kapcsolódó cikkek