Cégvilág

A kínaiak a Saabot is megvennék

Lapértesülés szerint a Volvo vezetése tárgyalt a svéd kormánnyal a Saab esetleges felvásárlásának lehetőségéről.

A Reuters a holland Telegraaf című lap értesüléseire hivatkozva ír arról, hogy új kérője lehet a Saabnak. Eszerint a Volvo Cars tárgyalásokat folytat a komoly anyagi gondokkal küzdő Saab felvásárlásáról, pontosabban a Volvo kínai tulajdonosa, a Geely lehet a vevő.

Victor Mueller, a Saab tulajdonosának vezérigazgatója korábban közölte, hogy több potenciális kínai partnerrel is tárgyalnak, de nem erősítette meg, hogy a Geely bejelentkezett a Saabért. A Geely tavaly augusztusban vásárolta meg a Fordtól a Volvo márkát és ezzel a legnagyobb autóipari akvizíciót hajtotta végre Kínában.

Mint arról beszámoltunk, a svéd állam garanciát vállalt a Saabnak adott 400 millió eurós hitelre és a múlt héten engedélyezte a cég átsrukturálásának tervét. A tulajdonos Spyker korábban már döntött arról, hogy eladja, majd visszabérli a Saab gyárépületeit azért, hogy gyorsan pénzhez jusson. A svédországi gyárban az elmúlt hetekben akadozott a termelés, mert a vállalat nem fizette ki a beszállítókat. A holland tulajdonos rendre cáfolja, hogy csődközelben lenne a legendás svéd márka, de korábban már kiderült, hogy az orosz milliárdos Vlagyimir Antonovval is tárgyalnak egy esetleges tőkeinjekcióról.

Az elmúlt évben 30 700 Saab autó kelt el a világpiacon a tervezett több mint 50 ezerrel szemben. A tulajdonosi kör a jövő évre 120 ezer eladását és ezzel a nyereségesség elérést tervezi. A márka 2006-ban értékesítette fennállása óta a legtöbb autót, 133 ezret, amikor mögötte állt a General Motors, és még szó sem volt világválságról.

Spyker Volvo Saab Ford Svédország Geely svéd
Kapcsolódó cikkek