Cégvilág

A számlákra sincs pénze a Saabnak

Alkatrészhiány miatt már a második napja szünetel a gyártás a Saab trollhattani üzemében. Egyes elemzők komoly aggodalmakat fogalmaznak meg a cég jövőjével kapcsolatban.

Több alkatrészgyártó beszüntette leállította a Saabnak szánt alkatrészek szállítását, miután a svéd cég elmulasztotta megfizetni azok ellenértékét – állítja a svéd beszállítókat tömörítő szervezet, az FKG szerint. A múlt héten három, ezen a héten eddig két napig szünetelt a gyártás alkatrészhiány miatt.

A svéd márka tulajdonosa, a holland Spyker cáfolta, hogy a cég az összeomlás szélén állna. Gunilla Gustavs, a Saab szóvivőnője pedig kijelentette: tárgyalnak a beszállítókkal, és mindent elkövetnek a megegyezés érdekében. A Saabbal kapcsolatos piaci félelmeket igazolja, hogy a tulajdonos Spyker részvényeinek árfolyama 35 százalékot zuhant január óta - jelenti a Reuters.

Az Európai Befektetési Bank a múlt évben 400 millió eurós hitellel járult hozzá a Saab megmentéséhez, amire a svéd állam nyújt garanciát. A kölcsönt 80, előre meghatározott projekt végrehajtásának fejében kapta meg a márka. Ebből 240 millió eurót már el is költött a cég egy igen ambiciózus modellfejlesztési tervre. Victor Muller, a Saab igazgatója leszögezte, hogy 2012 októberére 64 éves történetének legújabb és legszélesebb modellválasztékát kínálja majd a svéd luxusautógyár.

Ugyanakkor a Spyker éves jelentéséből kiderült, hogy a Saabnak további forrásokra van szüksége a fennmaradáshoz. A Theodoor Gilissen holland bank elemzője a BBC-nek úgy nyilatkozott: a Spyker erősen alultőkésített, tekintve, hogy a Saab mindössze180 ezer autót ad el évente. A Spyker most legnagyobb üzleti partnerétől, Viktor Antonovtól várja a segítséget. Az orosz üzletember februárban vásárolta meg 32 millió euróért a Spyker kicsi és szintén veszteséges szuperautó-gyártó részlegét.

A piac egyébként a múlt héten kezdett el komolyan aggódni a Saab sorsa miatt. Ekkor ugyanis a termelés leállásán kívül bejelentette lemondását Jan Åke Jonsson vezérigazgató. Jonsson negyven évnyi munka után hagyta el a Saabot és az üzleti körökben népszerű cégvezér távozása elgondolkodtatta a befektetőket. Ezzel egy időben a svéd államadósság-kezelő központ is közölte, hogy bővebb tájékoztatást kér a Saab pénzügyeiről.

 

Spyker Saab beszállító Európai Befektetési Bank hitel autógyár
Kapcsolódó cikkek