Cégvilág

A túlélésért küzd a legendás autómárka

Eladná, majd a vevőtől visszabérelné a Saab ingatlanjait a túlélésért küzdő svéd autómárka tulajdonosa, az elmúlt öt évben folyamatosan veszteséges holland Spyker Cars NV. A Saab Automobile vagyonát, a trollhattani üzem és a berendezések értékét az elmúlt év végén 248,4 millió euróra becsülték.

A cég szerint a tárgyalások eredménye még bizonytalan, azt a svéd államadósság-kezelő központnak is jóvá kell hagynia. Az Európai Befektetési Bank a múlt évben 400 millió eurós hitellel járult hozzá a Saab megmentéséhez, az összegre a svéd állam nyújt garanciát. Ebből 240 millió eurót már el is költött a cég egy modellfejlesztési tervre.

A jelenlegi tárgyalópartner nem más, mint az a Vlagyimir Antonov, aki korábban a Spyker Cars befektetője és részvényese volt, és aki azért értékesítette a részesedését, mert a Saab előző tulajdonosa, a General Motors másként nem adta volna el a svéd vállalatot a hollandoknak tavaly februárban. A CIA szerint ugyanis az üzletember kapcsolatban áll az orosz maffiával.

A 74 millió dollár készpénzről és 326 millió dollárt érő elsőbbségi részvényről szóló adásvétel után pontosan egy évvel, február 24-én a Spyker Cars bejelentette, szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy eladja a Spyker Automotive üzletág vagyonát a CPP Global Holdings Limited brit magánvállalatnak, amely véletlenül Vlagyimir Antonové, aki februárban vásárolta meg 32 millió euróért a Spyker kicsi és szintén veszteséges szupersportkocsi-gyártó részlegét.

Trollhattanban a termelés hetek óta akadozik – most is áll a gyártás –, mivel a beszállítók szeretnének a pénzükhöz jutni, ám a Spyker állítja: nincs csődközelben, csupán rövid távú likviditási gondokat kell megoldania. A holland cég éves jelentéséből azonban kiderült, a Saabnak további forrásokra van szüksége a fennmaradáshoz.

Az elmúlt évben 30 700 Saab autó kelt el a világpiacon a tervezett több mint 50 ezerrel szemben. A tulajdonosi kör a jövő évre 120 ezer eladását és ezzel a nyereségesség elérést tervezi. A márka 2006-ban értékesítette fennállása óta a legtöbb autót, 133 ezret, amikor mögötte állt a General Motors, és még szó sem volt világválságról. Így Spyker 2012-re vonatkozó értékesítési terve igen merésznek tűnik.

Spyker Saab autógyártás Trollhattan
Kapcsolódó cikkek