Cégvilág

Brutális bírságot kaptak a szappangyártók

Nem kevesebb, mint 315,2 millió euróra büntetést kapott két fogyasztói cikkeket gyártó óriásvállalat. Az Unilevernek és a Procter & Gamble-nek az áraik egyeztetése miatt kellett fizetnie az Európai Bizottságnak.

Az Európai Bizottság 315,2 millió euró büntetést szabott ki az Unilevernek és a Procter&Gamble-nek (P&G), mert nyolc európai országban egyeztették áraikat. A Henkelt szintén vizsgálta a testület, ám a német vállalatot nem találták bűnösnek. Az Unilevernek 104 milliót, a P&G-nek 211,2 millió eurót kell fizetnie.

A bizottság vitarendezési eljárása szerint, ha a vállalatok elismerik, hogy részt vettek a kartellben, a büntetés 10 százalékát elengedik. A versenyügyi biztos Joaquin Almunia közleményében úgy fogalmazott: azzal, hogy a vállalatok elismerték, egyeztették az árakat, felgyorsították az ügy lezárását.

A világ legnagyobb háztartási vegyi áru gyártói Belgiumban, Franciországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Hollandiában egyeztek meg a termékeik áráról 2002 és 2005 között.

Az Unilever képviselője úgy nyilatkozott, a bizottság vizsgálata után belső átvilágítást is indítanak. A Henkel közleménye szerint náluk 2008-ban merült fel kartellgyanú, s ekkor azonnal értesítették a hatóságokat.

árösszehangolás Henkel bizottság kartell Procter&Gamble Unilever
Kapcsolódó cikkek