Cégvilág

Eurómilliárdokba kerülnek a lelki betegségek a vállalatoknak

Minden huszadik német szenved a depresszió valamilyen formájától. A vállalatok azonban továbbra sem vesznek tudomást a betegségről, egy kutatás szerint azonban bebizonyította, többmilliárd eurós költséget jelent – elsősorban a vállalatoknak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint 2030-ra a depresszió az elsőszámú népbetegség lesz a fejlett országokban. A lelki betegségek miatt kalkulálható költségek azonban már most is 22 milliárd euróra rúgnak csak Németországban – állítja az egyik német kutatóintézet (RWI). A kiégés, a depresszió így már olyan költségtényező, amelyet a vállalatok sem hagyhatnak figyelmen kívül – hívja fel a figyelmet az egyik kutató.

A közvetlen költség a korai nyugdíjazásban jelentkezik: a lelki problémák miatt idő előtt nyugdíjba vonulókra fordított kiadások 2002 és 2008 között harmadával 5,2 milliárd euróra emelkedett. A közvetett költségek ennél jóval magasabbak lehetnek. Ennek legnagyobb részét a depresszió miatt csökkent teljesítmény adja: a lelki betegek ugyanis legtöbbször ahelyett, hogy minél előbb megszabadulnának bajuktól, nem vesznek tudomást róla, s elmennek dolgozni.

A betegség megelőzése a legtöbb vállalatnál még mindig tabutéma – állítják a kutatók. Németországban egy felmérésben a megkérdezettek 30 százalékánál merült fel a depresszió lehetősége, s kevesebb, mint 10 százalékát kezelték megfelelően. A depressziót legtöbbször későn veszik észre és későn kezdik el kezelni – mondja a müncheni pszichiátriai intézet vezetője. Ezért történhet az, hogy minden tizedik beteg kórházi ellátásra szorul.

pszichiátria vállalat lelki betegség depresszió euró kiadás költség nyugdíj
Kapcsolódó cikkek