Cégvilág

Felére csökkenhet a Nokia első negyedéves profitja

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója holnap jelentős profitcsökkenésről számolhat be – írja a Bloomberg. A gyorsjelentésben várhatóan szerepelni fog a Microsofttal való együttműködés is, amelyet a további csökkenés megelőzése érdekében lépett meg a finn gyártó.

A Bloomberg 19 elemzőjének konszenzusa szerint a Nokia csütörtökön várhatóan 177 millió euró adózott eredményről számol majd be első negyedévében, amely 49 százalékos csökkenést jelent 2010 ugyanazon időszakához képest. A készülékekre vetített átlagos üzemi nyereségráta 3,6 százalékponttal 8,5 százalékra csökkenhet.

A Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop februárban jelentette be, hogy a Nokia okostelefonjain a Microsoft’s Windows Phone 7 operációs rendszere fut majd, amely a Nokia saját fejlesztésű, több mint egy évtizede használt Symbian plattformját váltja fel. A vállalat mintegy 150 millió Microsoft rendszerrel működő Nokiát tervez eladni, a befektetők mindössze azt szeretnék tudni, mennyi idő alatt teljesül ez a cél – írja a Bloomberg.

A londoni Nomura International Plc. elemzőház szakértője, Stuart Jeffrey szerint ugyanakkor a második negyedév még az elsőnél is rosszabb lehet. Ezért korántsem biztos, hogy az új termékek gyors „felépülést” jelentnek. A Nomura a negatív kilátások miatt rontott a Nokia tőzsdei besorolásán.

A Nokia éppen a bizonytalanságok miatt nem tett közzé éves előrejelzést 2011-re vonatkozóan. Februárban Elop mindössze annyit közölt, hogy a vállalat hosszú távú célja az, hogy növelje a Windows Phone 7-es eladásokat.

Az együttműködés révén azonban számos fejlesztőmérnöki állás feleslegessé válik a mobiltelefon-gyártónál. A Nokia felügyelőbizottságának elnöke már márciusban jelezte, hogy átszervezések várhatók a vállalatnál, amely mintegy 16 ezer dolgozót érint. A Bloomberg korábban szakszervezeti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Nokia a fejlesztési részleg csaknem negyven százalékától megválik, a vállalat azonban nem erősítette meg a hírügynökség értesülését.

Windows Phone 7 okostelefon Symbian elop szoftver Nokia Microsoft
Kapcsolódó cikkek