Cégvilág

Fittyet hányt a válságra a Volkswagen

Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen csoport rekordbevételt könyvelt el az év első negyedében 2010 ugyanazon időszakához képest. Az év második felére csökkenhet a világgazdaság teljesítménye, a VW azonban további robosztus emelkedést vár.

A Volkswagen (VW) bevétele 30 százalékkal 37,5 milliárd euróra emelkedett az első három hónapban. 2010-et egyébként 127 milliárd eurós rekordbevétellel zárta a gyártó. Az idei első negyedévében üzemi és adózott eredmény szinten is hatalmas ugrást produkált a vállalat: a nettó profit 473 millió euróról, 1,7 milliárd euróra emelkedett, míg az üzemi eredmény is több, mint duplájára, 848 millió euróról 2,9 ,milliárdra ugrott az előző évihez képest. A VW gyártókapacitása és eladása is nőtt, több mint 19 százalékkal.

A gyártó szerint a világgazdaság teljesítménye valamelyest csökken idén, a 2010-es erős fellendülése után. De a német csoport megerősítette idei évre vonatkozó profit illetve bevételi kilátásait. Az eredményeket elsősorban a kínai, indiai és amerikai forgalomtól remélik, míg Japánban a földrengés miatt, Nyugat-Európában az országok megszorító intézkedései miatt gyengébbek lehetnek az eladások.

A VW eladott járműveinek negyedét Kínában vásárolták meg, a távol keleti országba szállított autók száma 20 százalékkal nőtt egy év alatt, míg Észak-Amerikába 18 százalékkal több autót szállítottak.

Martin Winterkorn, a VW vezérigazgatója szerint a vállalat személyautó-piaci részesedése a 11,5 százalékról 12 százalékra nőtt, s a kilátások alapján további emelkedésre lehet számítani. A legtöbbet a Volkwagen, Audi és Skoda márkákból adtak el. A befektetők üdvözölték a VW kiugró eredményét: a részvények árfolyama 4 százalékkal 125,60 euróra emelkedetek délben a frankfurti tőzsdén.

járműgyártás winterkorn Audi VW Skoda Volkswagen gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek