Cégvilág

Folytatódik az INA-csata - Cáfolja a gyanúsítást a Mol

A Mol Nyrt. határozottan visszautasít minden piacbefolyásolásra vonatkozó gyanúsítást - reagált a társaság a horvát sajtóban az INA részvényekkel kapcsolatban megjelent manipulációs találgatásokra.

Egy horvát lap hétvégén azt írta: a horvát pénzügyi felügyelet piaci manipulációval vádolja a Molt, mert az szerinte ciprusi cégeken és az ő megbízásukból vásárló New York-i Convergex brókerházon keresztül szerzett INA-részvényeket.

A Mol azt közölte, eddig is betartott és a jövőben is betart minden tőkepiaci szabályt és nemzetközi sztenderdet, ide értve a tőzsdei kereskedésre és az ezekkel kapcsolatos közzétételi kötelezettségekre vonatkozókat is – írja a hirado.hu.

A közölte azt is, hogy teljeséggel alaptalanok és elfogadhatatlanok a mostanában tapasztalt kísérletek a Mol lejáratására.

A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) hétfőn közölte, hogy újabb egy héttel meghosszabbította az INA-részvények kereskedésének felfüggesztését a zágrábi értéktőzsdén. A honlapján a HANFA azzal indokolta a tilalom fenntartását, hogy egyes befektetőkről csak részben sikerült adatokat beszerezni.

A Vecernji List napilap a birtokába került HANFA-jelentés alapján vasárnap azt közölte: a horvát pénzügyi felügyelet piaci manipulációval vádolja a Molt, mert az szerinte ciprusi cégeken és az ő megbízásukból vásárló New York-i Convergex brókerházon keresztül szerzett INA-részvényeket.

Jelenleg a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, míg a horvát kormány 44,84 százalékkal rendelkezik. Mint arról beszámoltunk, a horvát kormány a "lex INA-val" próbálja megakadályozni, hogy bármely társaság 49 százaléknál magasabb részesedést szerezzen a horvát társaságban.

 

pénzügyi felügyelet INA piacbefolyásolás Hanfa Mol részesedés
Kapcsolódó cikkek