Cégvilág

Hamarabb egyenlítik ki a számlákat a vállalkozások

Egy év alatt a cégek átlagos fizetési késedelme 2 napot csökkent, azaz ma a magyar vállalatok átlagosan 18 nap késéssel egyenlítik ki számláikat, míg 2010 elején 20 napot csúsztak a fizetésnél. A számlakiegyenlítések extrém késedelme is csökkent, mivel az elmúlt egy évben átlagosan a számlák 3,69 százalékával késtek legalább 60 napot a megrendelők, míg az ezt megelőző 12 hónapban ez az arány még 4 százalék körül volt, áll a Dun & Bradstreet (D&B), nemzetközi cégminősítő elemzésében.

Annak ellenére, hogy az általánosan elfogadott fizetési határidő 8 nap, a D&B DunTrade® fizetési tapasztalataiból az derül ki, hogy a magyar cégek általában 30 nap körüli számlakiegyenlítési határidőket engednek. Nincs ez másként külföldön sem, mivel Szlovéniában is 32,5 nap volt 2010-ben az átlagos fizetési határidő, és Ausztriában is átlagosan 26 napra engedték a cégek partnereiket teljesíteni.

A számok az mutatják, hogy a magyar 30 napos átlagos számlakiegyenlítési határidő nemzetközi viszonylatban is átlagosnak mondható. Az elmúlt egy évben hazánkban csökkenés mutatkozott a számlateljesítési határidőkben, de Keleti József a Dun & Bradstreet ügyvezető igazgatója körültekintésre int.

Szerződéskötés előtt már nemcsak a potenciális partner pénzügyi adatait érdemes ellenőrizni, hanem azt is, hogy másoknál milyen határidővel fizet, mekkora késéssel egyenlíti ki számláit. A számok azt mutatják, hogy a magyar cégek az elmúlt időszakban fegyelmezettebben fizettek, de ez nemcsak a fizetési morál javulására utalhat, hanem arra is, hogy   több cég ragaszkodik a rövidebb határidőkhöz, ezért a cégek fizetési szokásait a kockázatossági mutatókkal és pénzügyi adatokkal együtt érdemes szerződéskötés előtt vizsgálni.

Az átlagos fizetési késedelem tavaly havonta erős ingadozást mutatott, de az elmúlt három hónapban a 18-19 nap körüli szinten látszik stabilizálódni. Egyes iparágakban - a DunTrade® fizetési tapasztalat rendszer adatai alapján - 25 nap feletti számlakiegyenlítési késedelemmel kell számolni. Ezek az iparágak az ingatlanügyletek, az építőipar és a papíripar.

Keleti József felhívta rá a figyelmet, hogy van rá példa, hogy egy teljes iparág főbb szereplői összefognak, hogy segítsék a hatékonyabb pénzhez jutást, a gazdaság átláthatóbbá tételét.  Van olyan iparág, ahol már megszületett az a törekvés, hogy a cégek elkerüljék a rosszul vagy egyáltalán nem fizető, és az egyik szolgáltatótól a másikra vándorló, tartozásokat maguk után hagyó megrendelőket.

A számok azt mutatják, hogy mind az átlagos fizetési határidő, mind a késedelem, mind pedig a 60 napnál nagyobb számlafizetési elmaradás aránya is csökkent az elmúlt időszakban. Ráadásul a cégek számláikat is nagyobb arányban fizetik időben, mint a múltban, ugyanis a kötelezettségek 52 százalékát határidőben, maximum 1 nap késéssel egyenlítik ki, míg korábban az 50 százalék körüli, vagy az  alatti arány volt jellemző.

Az összes tényező együttes javulása már a gazdasági helyzet javulását, a nemfizetési veszteségek csökkenését jelzi. A számok azonban még mindig magasak, ezért nem vehető félvállról az előzetes vevőminősítés, a számlafizetési szokások alapos vizsgálata.

D&B számla számlakiegyenlítés 2011 fizetési határidő határidő fizetési fegyelem
Kapcsolódó cikkek