Cégvilág

Hatezer munkavállalót bocsát el a Nokia

Az elmúlt húsz év legnagyobb leépítésére készül a finn Nokia. A mobiltelefon-gyártó a hónap végén jelenti be, hogy mintegy hatezer munkavállalójától megválik világszerte - írja a Bloomberg.

A Nokia felügyelőbizottságának elnöke már márciusban jelezte, hogy átszervezések várhatók a vállalatnál, amely mintegy 16 ezer dolgozót érint. A Bloomberg most szakszervezeti forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Nokia a fejlesztési részleg csaknem negyven százalékától megválik, a vállalat azonban nem erősítette meg a hírügynökség értesülését.

A vállalat vezérigazgatója februárban jelentette be, hogy az okostelefonok piacán az utóbbi időben gyengélkedő finn Nokia Microsofttal szövetkezve kívánja felvenni versenyt. A következő években az amerikai szoftveróriás szállítja majd a Nokia okostelefonokba az operációs rendszert, amely  - ahogy már Elop korábban jelezte – komoly elbocsátásokat jelent majd a vállalatnál. Az együttműködés ugyanis feleslegessé teszi azoknak a mérnököknek az állását, akik a Nokia Symbian és MeeGo rendszerén dolgoztak.

A fejlesztőmérnökök szerint ugyanakkor kiszámíthatatlan a vállalat működése, s így nem lehet hatékony és kratív munkát végezni: a kutatás-fejlesztésben már 2009-ben is hajtottak végre átszervezéseket, s ugyanez történt 2010-ben is. Az alkalmazottak szerint mire működni kezdene egy rendszer addigra megszűntetik.

A Nokia éves szinten összesen mintegy hárommilliárd eurót költ kutatás-fejlesztésre, amely gyakorlatilag kétszerese annak, amennyit az Apple erre a célra fordít.

A finn mobilóriás éppen kedden jelentette be, hogy Symbian rendszerének frissített változata két új okostelefonján – az X7-en és az E6-on - fut majd. Mindkét modell az év második negyedében kerül forgalomba.

Az Apple első iPhone-jának 2007-es premierje óta a Nokia részesedése sz okostelefonok piacán folyamatosan csökken. Négy év alatt mennyiségben 20 százalékkal 30,8 százalékra esett – derül ki a Gartner Inc felmérésből.

Tavaly év végi adatok szerint a Nokia 16134 főt foglalkoztatott kutatási-fejlesztési, valamint szolgáltatási részlegénél.

okostelefon Apple Symbian Nokia mobil Microsoft iPhone
Kapcsolódó cikkek