Cégvilág

Hús, tojás, tej, kenyér - "Azonnali ÁFA-csökkentést!"

Elkerülhetetlen a magyar piacon az alapvető élelmiszerek – a baromfi-, a tojás-, a sertés-, a tej- és a sütőipari termékek - ÁFA kulcsának csökkentése, mert a hatályos adómértékek a legális agrárgazdasági szereplők számára jelentős versenyhátrányt és értékesítési nehézségeket okoznak, így további munkahelyek elvesztésével fenyegetnek – véli több hazai élelmiszeripari érdekképviselet.

Az ágazati szakmai szervezetek – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség – szorgalmazzák, hogy a kormány az alapvető élelmiszerek tartalmát drasztikus módon, legalább 5-10 százalékra csökkentse. Egyetértenek a Vidékfejlesztési Minisztérium eddig megismert háttértanulmányaival, amelyek e termékkörben ugyancsak 5 százalékos ÁFA bevezetését tartanák indokoltnak.

Az adómérséklés a szervezetek szerint ma az egyetlen hatásos eszköz lenne arra is, hogy fékezni lehessen a belföldi élelmiszerdrágulást, amelyet a tavaly óta tartó alapanyagár-emelkedés idéz elő. A fogyasztói árak növekedése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, és előreláthatóan a következő időszakban is folytatódik, ha nem születnek hathatós kormányzati intézkedések

A baromfiágazatban a következő áremelési hullám június elejére várható – állapította meg Bárány László, a BTT elnöke. A mintegy 15 százalékos eddigi alapanyagár-emelkedés jórészt beépült a fogyasztói árakba is, júniusban pedig további 7-8 százalékos drágulás valósulhat meg. Az árnövelések állami beavatkozások nélkül fogyasztáscsökkenéshez vezethetnek, és ez a költségvetési adóbefizetések visszaesését vonhatja maga után.

Mintegy 30 százalékkal nőttek az utóbbi időszakban az élő sertések előállítási költségei, mert a takarmányár-robbanás csökkenő mennyiségi kínálattal párosult – húzta alá Iczkovits László, a VHT elnökégi tagja.

Alig lábalt ki a tejágazat az egész Európát sújtó válságból, máris óriási nehézségekkel kell szembenéznie – hangsúlyozta Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora. Mára az áruhiány miatt a hazai takarmánykészlet elérte a kritikus szintet, és ez önmagában is árfelhajtó hatást fejt ki. A legnagyobb importnyomás a fogyasztói tejnél, a sajtnál és a savanyított tejkészítményeknél jelentkezik. A tejtermékimport 80 százaléka Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból származik.

Változatlan nettó átadási árakat feltételezve érzékelhető árcsökkentést jelentene a lakossági fogyasztói árakban, ha a sütőipari termékek 18 százalékos ÁFA kulcsa 5 százalékra mérséklődne – szögezte le Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke. Ehhez azonban az is kellene, hogy a ne nyelje le az ÁFA csökkentés jelentős részét, illetve ne emelje 20 százalék feletti, ma is magas saját árrését.

Varga László szerint a sütőiparnak segítséget jelentene, ha a liszt ÁFA tartalma is 5 százalékra csökkenne, mert a termeléshez kevesebb forgóeszközre lenne szükség. Emellett az ÁFA csökkentése – tette hozzá - a szürkegazdaság kifehérítésére is jótékonyan hatna.

sertés-, a tej- és a sütőipari termékek - ÁFA kulcsának csökkentése, mert a hatályos

adómértékek a legális agrárgazdasági szereplők számára jelentős versenyhátrányt és

értékesítési nehézségeket okoznak, így további munkahelyek elvesztésével fenyegetnek – véli több hazai élelmiszeripari érdekképviselet.Világgazdaság Online-->

vágóállat hús szakmaközi Tej Terméktanács Pékszövetség áfa baromfi áfacsökkentés alapvető élelmiszer
Kapcsolódó cikkek