Cégvilág

Késés, túlfoglalás - Washington lecsap a légitáraságokra

Az amerikai légitársaságok utasai akár 1300 dollárt is kaphatnak kártalanításként azért, ha valamelyik járaton kénytelenek lemondani a helyükről túlfoglalás miatt.

Ez tűnik ki abból a szövetségi rendelkezésből, amely szerdán vált véglegessé. Az új szabályozás az eddiginél jóval szigorúbb rendelkezéseket tartalmaz a késések, járattörlések és túlfoglalások esetére. A tervek szerint esetenként 1 300 dolláros kártalanítást kaphatnak a túlfoglalás miatt egy-egy járatról lemaradó utasok.

Megemelt, 1 300 dolláros fájdalomdíj jár azoknak az utasoknak, akik a tervezetthez képest több mint két órás késéssel érkeznek a célállomásukra. A két óra alatti késések esetében a kártérítés összege 400-650 dollár között mozog.

 Ráadásul a külföldi légitársaságoknak négy órán belül el kell engedniük az utasokat az amerikai repülőtereken rekedt gépeikről, ellenkező esetben 27 500 dollár összegű bírságot kell fizetniük. A cégeknek – szintén a tervek szerint – vissza kell téríteniük a poggyász szállítás díját, ha eltűnik a csomag.

"A légiutasokkal tisztességesen kell bánni"- hangoztatta nyilatkozatában Ray LaHood közlekedési miniszter. A rendszabály érinti a külföldi cégeket is, így a British Airways és az Air France-KLM társaságot. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a Cathay Pacific Airways légi társaság utasainak decemberben csaknem 12 órát kellett a gépen a leszállópályán várakozniuk, mielőtt a gép a kijárathoz jutott a hóviharban.

légitársaság szankció kártérítés poggyász légiutas
Kapcsolódó cikkek