Cégvilág

Meglepő eredményeket hozott a Nokia-jelentés

Üzleti évének első negyedévében a vártnál jobb profiteredményt hozott a Nokia. A világ legnagyobb mobiltelefongyártójának csökkent a piaci részesedése.

A Nokia adózott eredménye mindössze 1,4 százalékkal maradt el az előző év ugyanazon időszakától, s elérte a 344 millió eurót. A Bloomberg 19 elemzője ennél jóval nagyobb csökkenésre – 177 millió eurós profitra – számított. Az árbevétel 9,2 százalékkal 10,4 milliárd euróra emelkedett, amely szintén meghaladta az elemzői konszenzust.

A finn gyártó piaci részesedése 4 százalékkal 29 százalékra csökkent, elsősorban az olcsóbb termékeket gyártó versenytársak, másrészt az okostelefonok térhódítása miatt, amelyek „megették” a Nokia dominanciáját. A befektetők ennek ellenére kedvezően fogadták a Nokia bejelentését: a hír hatására a finn vállalat részvényeinek árfolyama csaknem 3 százalékkal emelkedett.

Stephen Elop, a vállalat vezérigazgatója az eredmények ismertetésekor jelezte, a vállalat első negyedéve arról szólt, hogy meghatározzák, s útjára bocsássák a Nokia új stratégiáját. Egyúttal bejelentette, hogy a Microsofttal aláírták az együttműködési megállapodást. A Windows Phone 7-tel futó készülékek fejlesztése pedig már elindult.

A Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop februárban jelentette be, hogy a Nokia okostelefonjain a Microsoft’s Windows Phone 7 operációs rendszere fut majd, amely a Nokia saját fejlesztésű, több mint egy évtizede használt Symbian plattformját váltja fel. A vállalat mintegy 150 millió Microsoft rendszerrel működő Nokiát tervez eladni.

A Nokia egyik legnagyobb konkurense, az Apple szintén csütörtökön tette közzé negyedéves jelentését: a kaliforniai gyártó profitja 95 százalékkal ugrott meg egy év alatt.

mobiltelefon Windows Phone 7 okostelefon Apple Symbian elop Nokia Microsoft gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek