Cégvilág

Ötven éves az űrutazás - Most már 40 millióért ön is repülhet!

Ma ötven éve, hogy az első ember az űrben járt. A szovjet Jurij Gagarin óta már közel negyven ország több mint ötszáz űrhajósát indították útnak, az utóbbi tíz évben közülük már heten több milliárd forintnyi összegért vásároltak maguknak űrutazást, vagyis azt, hogy az orosz Szojuz űrhajókkal eljuthassanak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az utolsó űrturista 2009 őszén látogatott el az ISS-re, a fizetős utak várhatóan 2013-ban indulnak újra. Az első űrturista Dennis Tito volt, az amerikai üzletember 2001-ben utazott a Föld körüli pályán, 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra. Azóta további hat üzletember vásárolt magának utat az ISS-re, köztük Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő. Róla nemcsak az mondható el, hogy Farkas Bertalan 1980-as útja után a második magyar, aki az űrben járt, hanem az is, hogy az űrturisták közül egyedüliként kétszer is ellátogatott az ISS-re.

Az űrturisták mindegyikét orosz Szojuz űrhajók vitték fel az ISS-re, miután az utakat az Orosz Űrügynökség (Roszkoszmosz) és a Space Adventures amerikai cég szervezte meg. „Sem a szervező cég, sem a turisták nem nyilatkoztak arról, mekkora összegbe kerül egy-egy ilyen út. Becslések azonban elhangzottak, e szerint Dennis Tito 20 millió dollárt, Charles Simonyi már 35 milliót, míg a 2009 őszén utoljára utazó kanadai Guy Laliberté, a Cirque du Soleil alapítója már 40 milliót fizetett az űrkalandért” – mondta el lapunknak Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa. „A Space Adventures és a Roszkoszmosz a következő utak esetében már azt is felajánlja a turistáknak, hogy plusz dollármilliókért űrsétát tehetnek, vagyis szkafanderben kiléphetnek a nyílt világűrbe” – emelte ki.

Az ISS-re menő turistautakat 2010-ben felfüggesztették, miután a Nemzetközi Űrállomás személyzetének létszámát háromról hatra emelték, és így nem maradt szabad hely a fizetős utasnak. Év elején a Space Adventures és a Roszkoszmosz közölte, várhatóan 2013-tól indulhat újra az űrturizmus.

Egy-két éven belül beindulhat a nagyságrendekkel olcsóbb űrutaztatás. A légitársasággal és lemezkiadóval is rendelkező Virgin tulajdonosa, Richard Branson által létrehozott Virgin Galactic nevű cég ugyanis azt tervezi, hogy akár már jövő évtől beindítja 200 ezer dolláros űrrepüléseit. Ezekkel, ha nem is az ISS-re, de a világűr határának számító 100 kilométert is meghaladó magasságba, vagyis szuborbitális utazásra (űrugrásra) repíti ügyfeleit. A két és fél órás repülőút során a kalandra vágyók öt percig élvezhetik a súlytalanság állapotát, és gyönyörködhetnek a földgolyó látképében.

A már tesztelés alatt álló, SpaceShipTwo névre keresztelt, két pilóta által vezetett jármű hat utast fog szállítani. A SpaceShipTwo egy speciális repülőgép segítségével a világ első magánűrkikötőjéből száll majd fel, amelyet jelenleg építenek az új-mexikói Mojave-sivatag közepén, bár a közel három kilométeres kifutópályát már átadták. A flotta a tervek szerint öt gépből fog állni.

„Az elmúlt ötven évben alig több mint ötszáz embernek volt lehetősége, hogy az űrbe menjen, a Virgin Galactic programja révén az első egy-két évben már több ezren tehetnek űrutazást” – mondta a BBC-nek a Virgin Galactic járműveit készítő Scaled Composites pilótája. Matt Stinemetze szerint húsz éven belül mindenki ismer majd olyan embert, aki járt már az űrben.

Míg az ISS-t megcélzó utak átszámítva több milliárd forintba kerülnek, addig a szuborbitális repülés 200 ezer dolláros, vagyis 37 millió forintos ára miatt minden bizonnyal Magyarországról is lehetnek majd érdeklődök a Virgin Galactic útjai iránt. Az egy-két év múlva esedékes kirándulásokra már több mint négyszázan foglaltak helyet.

További fejlődési irány lehet az űrhotelek létrehozása. Horvai Ferenc elmondta: orosz cégek már foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy a több mint tíz modulból álló Nemzetközi Űrállomás mintájára egy külön modult állítanak Föld körüli pályára, amely csak az űrturistákat fogadná.

Üzletemberekből űrturisták

(zárójelben a nemzetiségük és az utazás időtartama)

1. Dennis Tito (amerikai, 9 nap, 2001)

2. Mark Shuttleworth (dél-afrikai, 11 nap, 2002)

3. Gregory Olsen (amerikai, 11 nap, 2005)

4. Anousheh Ansari (iráni származású amerikai, 12 nap, 2006)

5. Charles Simonyi, (magyar származású amerikai, 15 nap, 2007, illetve 14 nap, 2009)

6. Richard Garriott (amerikai, 12 nap, 2008)

7. Guy Laliberté (kanadai, 12 nap, 2009)




1. Dennis Tito (amerikai, 9 nap, 2001)

2. Mark Shuttleworth (dél-afrikai, 11 nap, 2002)

3. Gregory Olsen (amerikai, 11 nap, 2005)

4. Anousheh Ansari (iráni származású amerikai, 12 nap, 2006)

5. Charles Simonyi, (magyar származású amerikai, 15 nap, 2007, illetve 14 nap, 2009)

6. Richard Garriott (amerikai, 12 nap, 2008)

7. Guy Laliberté (kanadai, 12 nap, 2009) Ötven év az űrben 1961: Jurij Gagarin szovjet űrhajós az első ember az űrben, megkerüli a Földet. Három és fél héttel később az amerikai Alan Shepardot is elindítják az űrbe (űrugrás)

1962: John Glenn az első amerikai, aki megkerüli a Földet

1963: a szovjet Valentyina Tyereskova az első nő az űrben

1965: a szovjet Alekszej Leonov teszi meg az első űrsétát, amely 12 percig tart

1969: ember a Holdon. Az amerikai Apollo 11 űrhajó landolása után először Neil Armstrong, majd Edwin Aldrin lép a Holdra

1986: az amerikai Challenger űrrepülőgép 73 másodperccel a felszállás után hétfős legénységgel a fedélzetén felrobban; megkezdődik a szovjet Mir űrállomás építése

1994: az orosz Valerij Poljakov megkezdi űrutazását, amely 437 napon át tart. Ez máig a leghosszabb ideig tartó űrutazás

2000: megkezdődik a folyamatos tartózkodás a Nemzetközi Űrállomáson

2001: a Mir űrállomás 15 éves küldetését követően belép a Föld légkörébe, darabjai a Csendes-óceánba csapódnak; az amerikai Dennis Tito, az első űrturista, az ISS-re utazik

2003: az amerikai Columbia űrrepülőgép hétfős legénységgel a fedélzetén a landolás előtt 15 perccel megsemmisül; Kína a harmadik nemzet, amely önállóan juttat embert a világűrbe

2004: George W. Bush amerikai elnök bejelenti a tervet, miszerint legkésőbb 2020-ra ismét embert küldenek a Holdra

2010: Barack Obama amerikai elnök megszünteti a Holdra történő visszatérést célzó programot

Forrás: Financial Times Információk űrturistáknak Utazás a 400 km-re lévő Nemzetközi Űrállomásra

- Díj: 20–40 millió dollár (3,7–7,4 milliárd forint)

- Szállító jármű: Szojuz űrhajó

- Időtartam: 9–15 nap (ebből csak néhány perc, amely nem a súlytalanságban van)

- Kiképzés: 5-6 hónap

- Szervező cég: Space Adventures

Szuborbitális repülés (100 km feletti magasságba)

- Díj: 200 ezer dollár (37 millió forint)

- Szállító jármű: SpaceShipTwo szuborbitális repülőgép

- Időtartam: 2,5 óra (5 perc súlytalanságban)

- Kiképzés: három nap

- Szervező cég: Virgin Galactic -->

turizmus iss gagarin Virgin Galactic űrutazás
Kapcsolódó cikkek