Cégvilág

Szalai díjrendelettel venné rá az építkezésre a mobilcégeket

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének a frekvencia-lekötésről és használatról szóló sávos díjrendelete nemcsak a mobil szolgáltatók beruházásait ösztönzi, előnyös a felhasználóknak is.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a korábbi díjrendszer nem ösztönözte fejlesztésekre a mobilcégeket olyan területeken, ahol alacsony a forgalom.

Az új sávos rendszer, a fix díjak azonban ezeken a területeken is érdekeltté teszi őket beruházásokban, különösen azért, mert egyes új fejlesztések után 4 évig 50 százalékos díjkedvezményt kaphatnak a szolgáltatók.

Kérdésekre válaszolva az elnök elmondta, a díjrendelet bonyolult, de azt várják, hogy hosszú távon a felhasználóknak kedvezőbb árat állapítanak majd meg a kiszámíthatóság alapján a szolgáltatók. A szolgáltatók eddig bázisállomásonként fizettek díjat, ami arra ösztönözte őket, hogy ne telepítsenek-építsenek egy bizonyos számon felül ilyen berendezéseket. Az új struktúrában viszont a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetniük, ami nem gátolja, hanem ösztönzi a több bázisállomás létesítését.

 

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság díjrendelet bázisállomás NMHH Szalai Annamária
Kapcsolódó cikkek