Cégvilág

Tovább gyűrűzik a kémkedési botrány: lemondott a Renault elnökhelyettese

Az ipari kémkedési eset után lemondott posztjáról a Renault elnökhelyettese Patrick Pélata – tette közzé a francia autógyártó. Az, hogy ki veszi át a helyét, egyelőre nem közöltek információt - írja a Tagesschau.de.

A Renault közleménye szerint Patrick Pélata-nak a kémkedéssel járó következmények miatt kellett távozni a vállalattól. Az éve elején három Renault-menedzsert gyanúsítottak meg azzal, hogy Kínának szolgáltat adatokat a vállalat új fejlesztésű elektromos autójáról, amelyet várhatóan 2014-ben mutatnak be.

Később a bíróság nem talált bizonyítékot arra, hogy az érintett, vezető beosztású alkalmazottak információkat szivárogtattak volna ki, s Peking is határozottan cáfolt a vádakat. Mi több, a Renault hamis bizonyítékokat szolgáltatott az ügyészségnek, ami miatt 300 ezer eurós büntetést kellett fizetnie. A Renault 15 százalékos tulajdonosaként számon tartott francia állam belső vizsgálatot indított, amely több hiányosságot és hibát tárt fel a járműgyártó vezetésében.

A felmondása ellenére Pélata továbbra is a Renault-nál marad, az operatív vezetést bízzák rá megbízatásának lejártáig. Az esetben érintett biztonsági igazgató és a jogi főosztály vezetője azonban végleg távozott a vállalattól.

A francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde, hétfőn egy rádióinterjúban úgy nyilatkozott: ha a Renault-nál valaki hibázott, annak következményei lesznek. Az autógyártónál a napokban rendkívüli felügyelő biztossági ülést tartanak. A vállalat vezetősége egy kémkedési eset miatt ült össze.

elnökhelyettes Nissan járműgyártás 2011 elektromos autó Renault kémkedés elmondás
Kapcsolódó cikkek