Cégvilág

Visszavág a mexikói olajkatasztrófáért felelős cég

A British Petroleum hatalmas értékű pert indított több, a Mexikói-öbölben található létesítményének építtetője ellen.

A British Petroleum részéről ez az első lépés, amely arra utal, hogy a vállalat nem szeretné egyedül viselni a Deepwater Horizon olajfúrótorony felrobbanásának következményeit. Pontosan egy évvel a Mexikói-öbölben történt katasztrófát követően a BB pert indít a Halliburton, a Transocean és a Cameron International ellen.

A brit olajipari óriás legalább 40 milliárd dolláros kártérítést követel az említett vállalatoktól, amelyek a cég álláspontja szerint hibáztak és ezzel hozzájárultak a tragédia bekövetkezéséhez. A Transocean a felrobbant olajkút üzemeltetője, míg a Halliburton részt vett a Macona olajkút építésében, a Cameron International pedig azt a robbanást gátló szerkezetet gyártotta le, amelyik csődöt mondott egy évvel ezelőtt.

A Business Insider emlékeztet arra, hogy a BP eddig éppen 40 milliárd dollárt fizetett ki az olajömlésből eredő károk kompenzálására és ez az összeg vélhetően tovább növekszik majd.

Az olajkatasztrófa kapcsán eleinte a teljes felelősséget a BP-re hárította az amerikai közvélemény, a hírek szerint ugyanis a vállalat számos, a biztonságot szolgáló intézkedést mellőzött. Később azonban a Barack Obama által elrendelt bizottsági vizsgálat nem támasztotta alá a BP felelőtlenségével kapcsolatos feltételezéseket.

Deepwater Horizon per robbanás Mexikói-öböl olajkatasztrófa BP
Kapcsolódó cikkek