Cégvilág

A Google óta nem látott robbantás az orosz keresőtől

A Yandex orosz internetes kereső tegnapi tőzsdei bevezetése során a vártnál 19 százalékkal magasabb összeget gyűjtött New Yorkban és ezzel a Google 2004-es színre lépése óta a legnagyobb tőzsdei bevezetésre került sor.

A legnépszerűbb orosz kereső részvényeinek eladásával 1,3 milliárd árbevételre tett szert, a befektetők kapkodtak a papírok után, Oroszország javuló internetes piaci kilátásainak köszönhetően. A Yandex és tulajdonosai összesen 2,2 millió részvényt adtak el, egyenként 25 dolláros áron, holott eredetileg 20-22 dolláros árra számítottak. A cég értéke eszerint 8 milliárd dollár.

Az internetes keresőket tekintve a Yandex az orosz piac 65 százalékát tartja ellenőrzése alatt, ez az arány csaknem háromszorosa a globális vezetőnek számító Google helyi részesedésének. A cég rekordnak számító növekedést ért el, amelynek hajtóereje az online hirdetés nyeresége 2010-ben 90 százalékkal nőtt 135 millió dollárra nőtt értékesítési forgalma után, amely 43 százalékkal bővült, 445 millió dollárra. A Yandex az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumok szerint a kibocsátásból származó bevételt a likviditás növelésére és a profit emelésére kívánja fordítani.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint az internetcégek elsősorban a kínai Baidu sikerének köszönhetően hasíthatnak jól a tőzsdére lépve. A kínai Google-nak is nevezett keresőportál annyiban hasonlít a Yandexre, hogy utóbbi is uralja a hazai keresési szektort, emellett – véli Anthony Moro, a BNY Mellon elemzője – erős és dinamikus fejlődő márka. 2005-ben a Baidu amerikai tőzsdére lépésekor több mint 500 százalékos részvényár-emelkedést ért el és ma már a világ egyik vezető internetes brandje.

részvény profit Yandex likviditás Google Baidu tőzsdére lépés
Kapcsolódó cikkek