Cégvilág

Adómentességgel csábítana villanyautó-vásárlásra Berlin

Németországban adókedvezményekkel tennék népszerűvé az elektromos autók vásárlását. A Bild információi szerint, aki e-autót vásárol, több évig nem kell gépjárműadót fizetnie.

A kormány tervei szerint Németország útjain 2020-ra mintegy egymillió elektromos autó fut majd. A Bild értesülése szerint a kormány igencsak tekintélyes kedvezményekkel csábítaná az autósokat a környezetbarát alternatívához: nem kevesebb, mint 10 évig kedvezményt adnak a gépjárműadóból.

A több milliárd euróra rúgó támogatás mellett a kormány 2013-ra megduplázza az elektromos autókra fordított kutatási és fejlesztési szubvenciót, amely két éven belül így elérheti az egymilliárd eurót. A tehergépkocsiként használt elektromos autókat további kedvezmények illetnék meg, hiszen ezekben a körökben az alternatív hajtású járművek kevésbé lehetnek népszerűek.

Az elektromos autókra fordított teljes támogatási összeg szakági becslések szerint elérheti a 3,8 milliárd eurót.

Egy német tanulmány számításai szerint az elektromos autók üzemeltetéséhez évente átlagosan 56575 megawattóra elektromos áramra van szükség, ami Köln esetében például 10 százalékos járműaránnyal a lakossági áramfogyasztás 3,2 százalékának felel meg. Ezt a többletfogyasztást a meglévő elektromos áramellátó hálózat kapacitása teljes mértékben fedezni képes.

Németország jármű elektromos autó adókedvezmény alternatív közlekedés
Kapcsolódó cikkek