Cégvilág

Az EU "keresztülverné rajtunk" az energiatakarékosságot

Egy az Európai Bizottság által előkészített tervezet szerint az európai gáz- és áramszolgáltatókat köteleznék arra, hogy 2013-tól csökkentsék az ügyfeleknek továbbadott energia mennyiségét.

A tervezet szerint két év múlva vezetnék be a 1,5 százalékos kötelező fogyasztáscsökkentést. Az ügyfeleknek az előző év teljes fogyasztásához képest kellene 1,5 százalékkal mérsékelniük fogyasztásukat minden naptári évben. A Platts által idézett javaslat részeként a nemzeti kormányoknak szankciókat kellene bevezetniük a takarékossági cél betartatására, de az Európai Bizottság lehetővé tenné, hogy a célszámot az egyes országok a szociális igényeknek megfelelően kiigazítsák.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az érintett cégek bizonyítani tudják a tényleges megtakarítást, az erre vonatkozó egységes mérési rendszeren jelenleg dolgozik Brüsszel. Az viszont biztos, hogy ha a rendszert bevezetik, a tagállamoknak minden évben jelenteniük kell az eredményeket az Európai Bizottságnak, beleértve az egyes ügyfelekre lebontott fogyasztási statisztikákat, bár a fogyasztó cégek nevei nem szerepelnének az adatbázisban.
 

 

Európai Bizottság energia áramszolgáltató fogyasztás gázszolgáltató
Kapcsolódó cikkek