Cégvilág

Habozik az EU: És ha repülő csapodik egy reaktorba?

Az atomerőművek működését vizsgáló stressztesztek júniusban kezdődnek, az eredményekről szóló részletes jelentés pedig decemberben kerülhet majd az Európai Tanács elé - mondta Günther Oettinger, energiaügyi EU-biztos, az illetékes tagállami miniszterek gödöllői informális ülésének szünetében kedden.

Günther Oettinger hangsúlyozta: a stresszteszt szigorú és objektív lesz, a várhatóan hat pontból álló kritériumrendszert a jövő héten vitatják meg Brüsszelben.

Arra a kérdésre, hogy azt is vizsgálják-e a tesztek során, hogy egy repülőgép-becsapódása milyen hatással lenne az atomerőművek működésére, Oettinger elmondta: ez még egyelőre vita tárgyát képezi, megoszlanak a tagállami vélemények. (Előzőleg Reinhold Mitterlehner, a nukleáris energia használatát elutasító Ausztria energiaügyért felelős minisztere vetette fel, hogy a vizsgálatnak arra is ki kell térnie, hogy miként kell eljárni, ha repülőgép zuhan egy atomerőműre.)

A bizottság álláspontjáról elmondta: a japán katasztrófa alapján kell elsősorban vizsgálódni, vagyis azt kell megnézni, hogy egy földrengés és egy szökőár egyszerre milyen hatással van az atomerőművekre.

Ugyanakkor hozzátette, "komoly érdek fűződik ahhoz is", hogy többet tudjunk meg egy esetleges repülőgép baleset hatásáról.Abban egyetértés van a tagállamok között, hogy a nemzeti tesztek eredményeit uniós szakértők értékelik - szögezte le Günther Oettinger.

energiaügyi biztos Európai Tanács bizottság stressz teszt EU Oettinger atomerőmű
Kapcsolódó cikkek