Az erőművet üzemeltető GDF SUEZ mintegy 200 millió eurós beruházása a gazdasági nehézségek ellenére sem került leállításra, a tulajdonos mindvégig kitartott a magyarországi projekt kivitelezése mellett, amelyet saját erőből valósít meg.

A Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának korszerűsítése 2009-ben kezdődött, és immár a tesztfázisban tart. A Magyarországon ez idáig egyedülálló barna mezős beruházás keretében egy nagy teljesítményű, rugalmas berendezést építenek be, amely kielégíti a piaci igényeket, jelentősen növeli az erőmű hatékonyságát, és nagymértékben csökkenti a károsanyag kibocsátását is. Azáltal, hogy felújítottak egy régi, korszerűtlenné vált gőzturbinát és beépítettek egy új, nagy hatásfokú gázturbinát, 36 százalékról mintegy 57 százalékra növelik az energiatermelés hatásfokát, írja közleményében a társaság. Ezzel a felújított blokk teljesítménye a korábbi teljesítmény majdnem duplájára, 400 megawattosra nő.

A legkorszerűbb elérhető technológia alkalmazásával épített új turbina jóval zöldebb elődjénél: jelentősen visszafogja az erőmű károsanyag-kibocsátását. 1000 GWh villamos energia előállítása során az új G3 turbina 200 ezer tonnával kevesebb CO2-ot és 330 tonnával kevesebb nitrogénoxidot bocsát ki.

A korszerűsítés növeli az ellátásbiztonságot is. A nagyobb hatékonyság hozzájárul az importfüggés csökkentéséhez, valamint elősegítheti az árak féken tartását. A saját forrásból megvalósított G3 projekt közel 100 magyar alvállalkozónak és közel 1000, Százhalombattán vagy annak vonzáskörzetében élő munkavállalónak adott vagy ad munkalehetőséget.

A GDF SUEZ 15 éve fektetett be Magyarországon a majd 100 éves múltra visszatekintő energiatársaságokba (eddig megközelítőleg 1 milliárd eurót). Vállalatainknál 1400 magyar ember talál munkahelyet. 2010-től GDF SUEZ néven több mint 800 ezer ffogyasztót szolgál ki.

A csoport világszerte 200 ezer embert foglalkoztat, 2010-es bevétele 84,5 milliárd euró volt. Részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban. Már kétszer lett a világ legnagyobb közszolgáltatója a Forbes Magazin listáján.