Cégvilág

Itt a Google-laptop: Buta, de ez nem számít

A Google bemutatta első, Chrome operációs rendszerrel hajtott noteszgépeit, amelyeket az Acer, illetve a Samsung gyárt. Az internetes óriás egy a lehető legteljesebb mértékben felhőre alapuló eszközt szeretne elterjeszteni.

A Google az I/O konferencián mutatta be a Chrome két első példányát. A Samsung által gyártott berendezés csak Wi-Fi kapcsolattal, valamint két USB porttal rendelkezik, az Intel kétmagos Atom processzora hajtja és 12,1 hüvelykes átmérőjű kijelzővel szerelik. Az Acer szintén piacra dob egy Chromeg gépet, 11,6 hüvelykes kijelzővel, HD webkamerával és HDMI porttal, a Samsungéval azonos processzorral. Az előbbi 429 dollárért (80 400 forint), utóbbi pedig 349 dollárért (65 400 forint) kerül a boltokba.

Mint a leírásokból látható, a Google két notebookja a legkevésbé sem az erejével kíván hódítani. A PC World szerint a Chromebookokat valahova az okostelefonok és a notebookok közé pozícionálja a cég, de nem csak a magán-, hanem az üzleti felhasználókat is szeretné megszerezni. A webre optimalizált, könnyű, egyszerűen kezelhető készülékek csak bizonyos területeken versengenek majd a hagyományos notebookokkal és a közeljövőben nem is igen hoznak majd nagy profitot a Google-nak – vélik az elemzők. A készülékek egyébként a szakértők szerint elsősorban csak eszközök arra, hogy a cég a desktop világát maga mögött tudva elterjessze operációs rendszerét és kizárólag az interneten üzemelő alkalmazásait.

Ahogy azt sejteni lehetett, a Google előfizetéses megoldást kínál az üzleti felhasználóknak: felhasználóként 28 dollárért juthatnának hozzá a cégek a Chrome-hoz, míg az iskolák számára az ár 20 dollár. Az új operációs rendszerek bevezetése egyébként kemény dió, hiszen az alkalmazásfejlesztők nem szeretne olyan környezetre programot írni, ami nem fut kellően sok készüléken, a felhasználók viszont nem vevőek egy olyan oprendszerre, amelyhez nem tartozik kellő számú praktikus program.

Viszont – ha a Google sikerrel jár – nagy előnyre tehet szert a hagyományos desktop fejlesztőkkel szemben. Mivel minden adatot és alkalmazást az interneten tárol a rendszer, a felhasználót nem éri jelentős adatvesztés, ha a készülék elvész. A készülék sokat utazó tulajdonosoknak is praktikus, mivel nem kell a rendszer biztonsági frissítéseivel bajlódniuk.

alkalmazás operációs rendszer chrome desktop Google Samsung acer
Kapcsolódó cikkek