Cégvilág

Közel 85 milliárd ment áramtámogatásra

Tavaly 7,17 gigawattórányi olyan villamos energiát vásároltak a hazai fogyasztók, amelyet vagy hővel kapcsolt áramtermeléssel vagy megújulóalapú energiahordozóból állítottak elő.

E mennyiség 5,4 százalékkal volt nagyobb a 2009-esnél, főleg az új szélenergia-kapacitások és kisebb mértékben néhány új biogázprojektnek köszönhetően. Viszont az egy évvel korábbinál 7,7 százalékkal többet, azaz 84,7 milliárd forintot fizettünk érte a Magyar Energia Hivatal (MEH) most közzétett összefoglalója szerint, tehát a támogatás folyó áron vett fajlagos mértéke 2,2 százalékkal nőtt.

A támogatási rendszeren belül (KÁT) továbbra is a kapcsolt energia vitte el a legtöbb pénzt: ezen erőművek az összeg kétharmadát kapták, vagyis 56,7 milliárd forintot. A megújulóbázisú termelőknek a támogatási összeg harmada, 28 milliárd forint jutott, a hulladékból termelt villamos energia előállítói pedig egyszázaléknyival részesültek a pénzből. A támogatási rendszer változása miatt 2011-től jelentősen csökken az áramár-támogatásra kifizetett pénz.

áram támogatási rendszer kát áramtámogatás
Kapcsolódó cikkek