Cégvilág

Lopással és cselszövéssel vádolja a PayPal a Google-t

A Google a minap mutatta be NFC technológiára épülő online fizetési rendszerét és máris szembe kell néznie a szektor egyik legerősebb szereplőjével, a PayPallal.

Az eBay tulajdonában lévő PayPal már be is nyújtotta a periratokat a Google ellen, azt állítva, hogy a keresőóriás egy összetett manőver keretében szerzett üzleti titkokat tőle. Az ügy főszereplője a 28 éves Osama Bedier, jelenleg a Google fizetési rendszerek üzletágának alelnöke, korábban a PayPal alkalmazottja.

A PayPal az AP által ismertetett dokumentumokban azzal vádolja a Google-t, hogy csalárd módon szerezte meg Bediert, mint alkalmazottat azért, hogy a cég értékes üzleti stratégiáját megismerhesse. A PayPal úgy tudja, hogy Bedier a saját számítógépén tárolta az adatokat, mielőtt a Google munkatársává vált. A periratok egy másik, a PayPalt átigazoló menedzsert is említenek, aki állításuk szerint közreműködött Bedier elcsábításában.

A PayPal azt állítja, hogy Bedier annyira fontos személy volt a Google számára, hogy az akkori vezérigazgató, Eric Schmidt, valamint a társalapító, jelenlegi vezér Larry Page is találkozott vele munkába állása előtt. Bedier november 12-én kezdett a Google-nál dolgozni, három nappal később pedig Schmidt egy konferencián a mobilfizetésre alkalmas telefonok kifejlesztéséről beszélt.

A Google Wallet egyébként nem az első próbálkozás a cég részéről ebben a szektorban. Pár évvel ezelőtt már elindítottak egy Checkout nevű alkalmazást, ami azonban nem jelentett komoly fenyegetést a PayPal uralmára nézve. Az elemzők szerint a Wallet viszont komoly változást hozhat, hiszen ezzel a Google most már a vásárlás helyéhez kötött reklámozás piacához is hozzáférhet. Az elmélet szerint a potenciális vevők érzékenyebbek az akciókra, hirdetésekre és egyéb marketing fogásokra, ha az ezzel kapcsolatos ingerek akkor érik őket, amikor az adott kereskedelmi egység közelében vannak.

 

lopás wallet per PayPal online fizetés Google mobilfizetés
Kapcsolódó cikkek