Cégvilág

Már a német orvosok is az alacsony fizetésre panaszkodnak

Míg a magyar orvosok nyugatra tartanának jobb fizetés reményében, a német orvosok hasonló megfontolásból éppen elhagyják hazájukat. A Die Welt beszámolója szerint a német orvosok sokkal szívesebben dolgoznak külföldön, mert jobb fizetést kapnak és a munkakörülmények is kedvezőbbek.

A német szövetségi orvosi kamara most megemelt bérrel próbálja maradásra bírni az elvándorló orvosokat annak érdekében, hogy az ország egészségügyi ellátását biztosítsák. Az elnökhelyettes nyilatkozata szerint átlátható és tisztességes bérrendszert dolgoznak ki, a szakma most arra vár, hogy az egészségügyi miniszter törvényileg is végigvigye a tervezetet.

Az orvoskamara elnökhelyettese szerint a munkakörülmények a fiatal orvosok számára egyáltalán nem vonzók, így sokan külföldön vállalnak munkát. Szerinte, ha ezt a folyamatot nem állítják meg, akkor 2020-ra mintegy 50 ezer orvos hiányzik majd a német egészségügyi rendszerből.

Tavaly 3500 orvos hagyta el Németországot, s a legtöbben hivatásukban helyezkednek el külföldön. Az orvoskamara már több visszajelzést is kapott a kórházaktól, hogy egyszerűen nem tudják feltölteni a megüresedett álláshelyeket, mivel nem találnak olyan orvost, aki németül beszélne. Ez pedig az ellátásban okoz félreértést.

A német orvoskamara szerint, ha a Bundestag elfogadja a tervezetet, az megoldhatja a vidéki területek orvoshiány-problémáját.

A Népszabadság mai írása szerint Magyarországot idén nem kevesebb, mint 2000 orvos hagyta el azért, hogy külföldön munkát vállaljon. Az okok nagyjából ugyanazok, mint Németországban, a különbség mindössze annyi, hogy a magyar szakembereknek céljuk a német klinikák. Németországban egy átlag orvos átszámolva hozzávetőleg nettó 650-700 ezer forintot keres.

Németország forint gyógyítás munkakörülmény orvos egészségügy fizetés
Kapcsolódó cikkek