A Civis Capital közleménye szerint az AES és a Civis Capital aláírta az AES Borsodi Energetikai Kft. teljes tulajdonjogának átruházásáról szóló megállapodást.

Mint az MTI beszámol, amennyiben a szabályozó hatóság jóváhagyja, és az ügylet sikeresen lezárul, a vevő tovább kívánja üzemeltetni a borsodi és a tiszapalkonyai erőművet, amelyek jelenleg nem termelnek.

Az AES magyarországi érdekeltsége, a Borsodi Energetikai Kft. március végén jelentette be, hogy felfüggeszti a 90 megawatt kapacitású, széntüzelésű Tiszapalkonyai Hőerőmű és a 71 megawatt kapacitású, biomasszafűtésű Borsodi Hőerőmű működését. A lépést a villamos energia nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenésével, a növekvő szén- és biomasszaárakkal, valamint a szén-dioxid-kibocsátási költségek növekedésével indokolták. A vállalat az erőművek leállítására vonatkozó hatósági kérelmek benyújtása mellett tárgyalásokat folytatott a létesítmények értékesítéséről a potenciális vásárlókkal. A mostani közlemény szerint ez járt sikerrel.

A vételárra és a dolgozók sorsára a közlemény nem tér ki. Ugyanakkor a cég vezetése korábban arról számolt be, hogy a Borsodi Erőműben működő üzemi tanács képviselőivel tárgyalnak arról, hogy döntés miként érinti a telephely 123 dolgozóját. Arról is szóltak, hogy terveikről tájékoztatták a tiszapalkonyai telephely 96 dolgozóját, és a tervek szerint a munkavállalók létszámát mintegy húsz főre csökkentik. Ezzel a létszámmal kívánják biztosítani a telephely őrzését és a szükséges karbantartást.

Az AES az erőműveket a magyar államtól 1996-ban vásárolta meg, és azóta folyamatosan, biztonságosan és megbízhatóan üzemeltette. Az amerikai befektető továbbra is üzemelteti a tulajdonában lévő 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban.