Cégvilág

"Minden nap három magyar orvos adja fel"

Év végéig tömegesen helyezik "letétbe" felmondásukat a rezidensek – jelentette be a pályakezdő orvosok érdekeit képviselő szövetség elnöke kedden Budapesten.

Papp Magor közlése szerint amennyiben az év végéig nem tud megegyezni a kormányzat és a szövetség, ezek a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak. Elvárásuk, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát - mondta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón.

Emellett elvárják a jogszabályok betartását, különös tekintettel a túlórák és többletmunka elszámolásának kérdésében. Továbbá azt szeretnék, hogy a szakmai szabályok szerint gyakorolhassák hivatásukat, különös tekintettel az adminisztratív terhek és a szakmai képzés minőségének tekintetében - mondta Papp Magor.

"Minden nap három magyar orvos adja fel a küzdelmet és lépi át az országhatárt" - fogalmazott a szövetség elnöke, hozzátéve: 2013 végére már mintegy négyezer orvos fog hiányozni a magyar egészségügyből. "Beavatkozás nélkül össze fog omlani a magyar egészségügy" - vélekedett, arra utalva, hogy több ezer orvos és szakdolgozó már "útra készen áll". Az ő hiányuk pedig - várhatóan a kéthónapos felmondási határidő letelte után - már márciustól érezhető lesz az egészségügyben.

Ismét hangsúlyozta, hogy a nyugati bérek ötödével is Magyarországon lehet tartani az orvosokat. A szövetség a kezdő orvosok számára kétszáz-, a szakorvosoknak pedig háromszázezer forintos kezdő fizetést tartana elfogadhatónak. Emellett viszont a "tapasztalt kollégák" bérfelzárkóztatását is elvárják - tette hozzá.

Papp Magor arra is kitért, már más szervezet is - például a Magyar Orvosok Szövetsége - jelezte, támogatják kezdeményezésüket. Mint mondta, a szolidaritást vállaló kollégáktól azt kérik: nyilatkozatban jelezzék, hogy januártól önként nem vállalnak semmilyen többletmunkát. A rezidensek felmondólevelét egy veszprémi ügyvédi irodában gyűjtik.

rezidens orvos szakorvos fizetés túlóra
Kapcsolódó cikkek