Cégvilág

Óriási bajban a Nokia

Az idei első negyedévben világszerte 428 millió új mobilkommunikációs eszköz talált gazdára, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki a Gartner legfrissebb jelentéséből.

Az amerikai piackutató kimutatása szerint az idei első három hónapban eladott mobiltelefonoknak már a 23,6 százaléka volt okostelefon. Ez a termékkategória egy év alatt 85 százalékot nőtt. Egy másik amerikai piackutató szerint az okostelefon-eladások 2015-ben már meghaladják a 800 millió darabot.

A Park Associates elemzői azt állítják, hogy addigra már több mint kétmilliárdan lesznek a világon, akik elmondhatják, hogy telefonjuk a mobilt számítógépes funkciókkal felvértező termékcsoportból került ki. Az okostelefon kategória legjobban növekvő márkái – a HTC, a Samsung és az Apple – élenjárnak az ezekre az eszközökre épülő technológiai innovációban is.

A teljes mobiltelefon-piacon a második negyedévben még az elsőnél is nagyobb bővülésre számít a Gartner, miután a gyártók egy része az év elején jelezte, hogy néhány slágermodell szállítását csak a mostani április–júniusi időszakra időzíti, ami késleltethette egyes vásárlói körök aktuális telefoncseréjét. Összességében a Japánt ért természeti katasztrófa, a földrengés és az azt követő cunami a vártnál kisebb hatással volt a mobilgyártásra. A késztermékekből öt-hét hetes, az alkatrészekből négyhetes készletek állnak rendelkezésre.

Ami az egyes márkákat illeti, a Nokia további 5,5 százalékkal tornászta le piaci részesedését, amely 1997 óta a legalacsonyabb, 25,1 százalék. Mindez annak ellenére következett be, hogy a piacvezető finn cég most minél gyorsabban és olcsóbban igyekszik megszabadulni Symbian operációs rendszerű készülékeitől, mielőtt áttérne a Windows Phone 7-tel (WP7) ellátott eszközökre. Ennek ellenére helycsere történt a mobiloperációs rendszerek szerinti toplistán, ahol a Symbiant az idei első negyedben már letaszította a trónról az Android.

Utóbbi operációs rendszert, hasonlóan a WP7-hez, több hardvergyártó is használja.  A Nokiával ellentétben legerősebb kihívója, a Samsung a legjobb negyedévét zárhatta. A dél-koreai cég jelentette be a legtöbb új modellt a három hónap alatt, köztük is a Galaxy sorozat legújabb típusait. Éves összevetésben az Apple is meg tudta kétszerezni iPhone-eladásait, ez figyelemre méltó, hiszen az alma logójú okostelefonok a magasabb árkategóriájú készülékek közé sorolhatók.

Gartner okostelefon operációs rendszer Symbian windows Android Nokia
Kapcsolódó cikkek