Cégvilág

Rákaptunk a recept nélküli gyógyszerekre

Egészsége szempontjából sorrendben fejfájás, derék- vagy hátfájás, továbbá köhögés okozott panaszt legtöbb honfitársunknak az elmúlt tizenkét hónap során. Legnagyobb arányban mindig recept nélkül kapható gyógyszerrel vagy gyógyhatású készítménnyel gyógyították magukat azok, akiknek fájt a fejük, megfáztak, köhögtek vagy eldugult az orruk. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 55 országban, köztük Magyarországon végzett felmérése, az idei első negyedévben.

A megkérdezettek 57 százalékánál fordult elő a kutatást megelőző tizenkét hónap során, hogy fájt a feje. Közülük mindig vagy esetenként vény nélkül elérhető szerekkel gyógyította magát 78 százalék. Mindössze 22 százalékuk nem használt recept nélkül kapható készítményt - tájékoztat Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.

Második legelterjedtebb panasz nálunk is, átlagosan Európában is a derék- és hátfájás. Hazánkban a válaszadók 41 százalékát érintette, a legutóbbi év során. Olyankor tízből négyen nyúltak recept nélkül beszerezhető gyógyszerhez, míg a többiek egyszer sem.

Elmondása szerint köhögött a szóban forgó időszakban a megkérdezettek 38 százaléka, megfázott, illetve reumatikus vagy köszvényes fájdalmat érzett 36-36 százalék.

További sorrend: orrdugulás (32 százalék), gyomorégés vagy emésztési zavar (28), alvási problémák (27), torokfájás (26), hasmenés (22), influenza (17), szénaláz vagy allergia (12), másnaposság (11), székrekedés (9), magas koleszterin szint (8), cukorbetegség (6), hólyag problémák és inkontinencia (4), valamint a prosztata megnagyobbodása (3).

Osztoics Bernadett rámutatott a leggyakrabban használt vény nélkül elérhető, úgynevezett otc termékek kutatási eredményeire: Amíg fejfájásnál mindig recept nélkül kapható gyógyszert vett be az érintett  válaszadók 42 százaléka, addig megfázásnál 41, köhögésnél és orrdugulás esetén egyaránt 31 százalék. Az említett panaszoknál további 27-36 százalék azok aránya, akik alkalmanként használtak otc készítményt.

Influenza esetén a megkérdezettek 28 százaléka mindig, 30 százaléka pedig alkalmanként gyógyította magát recept nélkül kapható, úgynevezett otc szerekkel. Hasmenésnél az arányuk 28 és 13, torokfájásnál 26 és 45, gyomorégésnél vagy emésztési rendellenességnél 26 és 30, székrekedésnél pedig 21 és 21 százalék.

Ha a 28 vizsgált európai ország átlagát nézzük, akkor az egy év során észlelt panaszok között ott is a fejfájás vezet a derék- vagy hátfájás előtt, 49, illetve 43 százalékos említéssel. Utánuk sorrendben a megfázás, köhögés, majd torokfájás következik. S például amíg Magyarországon reumás vagy köszvényes fájdalomról 36 százalék számolt be, addig földrészünk átlagában csak 21 százalék.

Mindig vagy esetenként otc terméktől vár segítséget az európai válaszadók átlag 84 százaléka fejfájásnál; megfázásnál 76, torokfájásnál 74, influenzánál 69, köhögésnél 66 százalék.

Nielsen gyógyszer vény felmérés OTC betegség recept
Kapcsolódó cikkek