Cégvilág

Rekord mennyiségű veszélyes áru az EU-ban - De mi élen járunk

Az Európai Unió közreadta a veszélyes termékek kiszűrésére fenntartott gyorsriasztási rendszeréről, a RAPEX-ről szóló éves jelentést. Eszerint 2010-ben soha nem látott mennyiségű veszélyes áru akadt fent a biztonsági hálón.

Brüsszel pozitívan értékelte a RAPEX működését, hiszen a megnövekedett esetszám szerintük a rendszer hatékonyságát jelzi. A tavalyi évben 2 244 veszélyes terméket tiltottak be az EU-ban, ez 13 százalékos növekedést jelez az előző évhez képest. A tagországok az értékelés szerint komolyabban veszik az ellenőrzést saját házuk táján, hiszen 200 százalékkal emelkedett az üzleti szektor számára fenntartott gyorsriasztási rendszer használata. A riasztási számhoz összehasonlítási alapot jelenthet, hogy a RAPEX 2004-es bevezetésekor egy év alatt mindössze 468 esetben jártak el az európai hatóságok.

A RAPEX kizárólag a nem-élelmiszer jellegű termékeket foglalja magába, a rendszer keretében a tagországok pontos dokumentációt küldenek egymásnak, amint problémás terméket találnak. A hálózatban minden uniós tagország részt vesz, az államok fele pedig növelte is aktivitását az elmúlt évben. A riasztások 47 százaléka öt tagállamból érkezik és Magyarország a maga 191 értesítésével a legaktívabbak közé tartozik Németországgal, Bulgáriával, Ciprussal és Görögországgal egyetemben. A hazai hatóságok tevékenységét az említett államok közül csak Németország múlja felül, 204 értesítéssel. Magyarországról származó veszélyes termékről az elmúlt egy évben nem érkezett értesítés.

Ami a származási országot érinti, a legnagyobb gondot továbbra is Kína okozza, bár egy év alatt 2 százalékkal csökkent a veszélyes termékek száma. Ugyanakkor még mindig a kommunista államból származik a veszélyes termékek 58 százaléka. De Európa a második helyen szerepel a maga 17 százalékával, amelyet 15 százalékkal követnek az egyéb országok. Az esetek 10 százalékában ismeretlen volt a termék származási helye.

A legtöbb (625) panasz a ruházati termékekre érkezett, itt főként az esetleges allergiás reakciók és a fulladásveszély szerepelt az okok között. A korábbi évekhez hasonlóan most is az élen járnak a játékok, a 488 riasztás hátterében főként fulladásveszély áll. De 175 riasztással az "élbolyban" szerepelnek a motoros eszközök is, esetükben a sérülésveszély jelenti a fő problémát. Ez a három termékcsoport tette ki az értesítések 66 százalékát. A lista negyedik helyét az áramütésveszélyt hordozó elektromos berendezések foglalják el.

A veszélyforrások tekintetében a sérülések vezetnek 24 százalékkal, a második helyet a mérgezésveszély foglalja el 19 százalékkal. A fulladással kapcsolatos kockázat a harmadik legjellemzőbb, még az áramütés "csak" az esetek 9 százalékában jelentett gondot.

Az esetek túlnyomó többségében a tagállamok a saját piacukon talált veszélyes termékekkel kapcsolatban küldenek figyelmeztetést. A termékeket előállító országok egyébként szinte soha nem cáfolják meg az értesítés küldőjének tájékoztatását, ez az elmúlt évben csak az esetek 2 százalékában fordult elő. A RAPEX fontosságát jelzi, hogy csak 3 százaléknál fordult elő, hogy az értesített tagállamok visszajelzésükben azt közölték, hogy saját piacaikon nincs jelen az adott termék.

2010 januárjától új értesítési funkciókkal gazdagodott a RAPEX, a tavalyi évtől kezdve a tagállamok nem csak a végfogyasztói termékeket állíthatják meg. Emellett az egészségügyi és biztonsági kockázatokon felül más tényezőket, például a környezetvédelmet is figyelembe veszik a riasztásoknál.

gyorsriasztás RAPEX Magyarország EU veszélyes termék értesítés
Kapcsolódó cikkek