Cégvilág

Rosznyeft, Gazprom - Dübörögnek az orosz óriások

A Gazprom orosz energiaóriás májusban tovább növelte az Európába irányuló földgázszállításait – jelentette be Alekszej Miller elnök-vezérigazgató.

Miller közölte: áprilisban az európai növekedése 20 százalékos, májusban pedig már 30 százalékos, és jelenleg a napi kiszállítások a téli termelési rátáknak felelnek meg. Az export növekedése részben annak köszönhető, hogy a fogyasztók olcsóbb gázzal szeretnék feltölteni a földalatti tározókat. A Gazprom szerint a piacon jól érezhető, hogy Líbia jelenleg nem termel gázt, Japán pedig a fukusimai katasztrófát követően emelte importját, hogy ellensúlyozza a kieső energiatermelést.

Eközben az orosz olajmonopólium, a Rosznyeft új partnerek után néz, hogy megvalósítsa az északi-sarki olajprojektjét. Egy héttel azután, hogy összeomlott a Rosznyeft és a British Petroleum közös terve, Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes és Peter Voser, a Royal Dutch Shell elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat folytatott az Északi-tenger és a Fekete-tenger talapzatának közös kitermelésére. A tárgyaláson jelen volt Edvard Hudaintov, a Rosznyeft főnöke is - jelenti a RIA Novosztyi.

A felek megvitatták a Shell jelenlegi oroszországi projektjeit, köztük a Szahalin-2 és Szahalin-3 olaj- és gázprojekteket, továbbá a helyi és külföldi orosz partnerekkel való  együttműködés bővítésének kilátásait. Mint emlékezetes, annak idején a kormányon belül az energiakérdéseket felügyelő Szecsin elnökölt a Rosznyeft és a BP között létrehozandó, meghiúsult 16 milliárdos szerződés aláírás alatt. A Rosznyeftnek most más partner után kell néznie, hogy megszerezze a kutatáshoz szükséges hiányzó külföldi know how-t. Ellentmondásosak az orosz médiajelentések a lehetséges partnerekkel kapcsolatban: A Ria Novosztyi úgy tudja, hogy a Shell, a Chevron, az Exxon Mobil, a China National Petroleum Corp. és a Petrobras is megkereste már a Rosznyeftet. A Vedmosztyi ugyanakkor úgy tudja, hogy az orosz óriás kizárólag a Shellel tárgyal az ügyben.

Shell Rosznyeft BP Gazprom északi-sark
Kapcsolódó cikkek