Cégvilág

Sokba került a Siemensnek az orosz atom

Egy bírósági döntés nyomán a Siemens 648 millió eurót fizet volt partnerének, az Arevának a két cég szövetségének felbontása miatt.

A döntés szerint a Siemens nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit az Arevával szemben. A német óriásvállalat 2009-ben döntött arról, hogy kiszáll az Areva NP nevű vegyesvállalatból és 34 százalékos részesedését eladja partnerének. Ugyanebben az évben a Siemens szövetséget kötött az orosz Roszatom nukleáris energetikai céggel, ekkor kezdődött meg az Areva és a Siemens háborúja – jelenti a Reuters.

Az Areva azt állította, hogy a Siemens nem üzletelhet a Roszatommal, mivel a korábban megkötött szerződésük értelmében a német cég nyolc évig nem konkurálhat vele. 2009 végén a bíróság úgy döntött, hogy addig nem jöhet létre a Roszatom-Siemens szerződés, amíg meg nem állapítják az eladásra kerülő vegyesvállalatrész árát. Akkor 1,62 milliárd euróban állapította meg a bíróság a tulajdonrész értékét, a végső döntésre azonban csak tegnap került sor. Eszerint a végső ár 648 millió euró és a konkurenciát gátló kitételt az eredeti nyolcról négy évre mérsékelték.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a Siemens ezzel párhuzamosan a saját jogi harcát folytatta az Arevával, arra kérve az Európai Bizottságot, hogy semmisítse meg a versenyt tiltó klauzulát, amely akadályozta a vegyesvállalat felszámolásában. Az EU jelenleg is vizsgálja az ügyet.

Európai Bizottság Roszatom verseny bíróság Siemens Areva vegyesvállalat
Kapcsolódó cikkek