Cégvilág

Svájc felszámolja az atomenergiát - öt erőművet zárnak be

A fukusimai atomkatasztrófát követően Svájc is megválna az atomenergiától. A kormány tervei szerint 2034-ig fokozatosan – az erőművek korától függően – lekapcsolnák a hálózatról. Az ország energiaellátásának jelenleg 40 százalékát – csak úgy, mint hazánkban – az atomenergia adja.

A márciusi fukusimai baleset óta Európaszerte felerősödtek a félelmek a kontinensen működő atomerőművek miatt. A legtöbben attól tartanak, hogy Európában is elképzelhető egy olyan katasztrófa, mint a japán szigeten. Németországban a legidősebb öt atomreaktort ideiglenesen le is állították, s Angela Merkel német kancellár több fórumon is hangoztatta, hogy hosszabb távon akár örökre is hajlandó lemondani az atomenergiáról.

A németek nincsenek egyedül e döntésükkel: ezúttal Svájc jelentette be, hogy 2034-ig fokozatosan lekapcsolja az energiahálózatáról az atomerőműveket. Erről szerdán nyújtott be javaslatot a parlamentnek a svájci kormány, amelynek megvitatása június közepére zárul le. A pontos részleteket nem ismertették, de vélhetően a reaktorok élettartamától függően osztják be a menetrendet. Eszerint a legidősebb erőművet 2019-ben kapcsolják le, míg a legfiatalabbat 2034-ben.

Svájcban összesen öt atomerőmű üzemel, jobbára a francia és német határhoz közeli, északi tartományokban. Az első reaktort 1969-ben helyezték üzembe, míg a legfiatalabb 1984-es. A Japánt ért katasztrófa után Svájc azonnal úgynevezett stressztesztet végzett az erőműveken, amely azt igazolta, hogy az erőműveket nem kell azonnali hatállyal felfüggeszteni (úgy, ahogy ezt Németországban tették, ahol egyébként a tesztek sem indokolták az intézkedést). A svájci felmérés szerint az erőművek biztonságosak, tovább működhetnek.

Az embereket azonban nem nyugtatták meg az eredmények: múlt vasárnap közel 20 ezer ember tüntetett az atomenergia ellen, annak felszámolását követelve. A szakmai szervezetek azonban aggodalmuknak adtak hangot: szerintük ugyanis az atomenergia megszűntetése energiahiányhoz, s magasabb villamos energia árakhoz vezetne. Svájcban a felhasznált energia 60 százalékát megújuló  - elsősorban  - vízienergia erőművek adják, míg a fennmaradó 40 százalékot fedezi az öt atomerőmű.

megújuló Svájc energia blokk atom Fukusima erőmű
Kapcsolódó cikkek