Cégvilág

Szupergyors Tetrát tesztelünk

A világon elsőként a magyarországi készenléti szervezetek tesztelhetik az eddigieknél negyvenszer gyorsabb átviteli sebességű egységes digitális rádió-távközlési rendszer (EDR) új változatát, a Tetra Enhanced Data Service (TEDS) szolgáltatást – jelentette be Kozma Béla, a hazai EDR-t üzemeltető Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

A megoldást a héten Budapesten rendezett Tetra-világkongresszuson is bemutatják. Az EADS csoporthoz tartozó Cassidian cég által fejlesztett rendszer műszaki tesztelése a tervek szerint ez év őszén indul, míg a terepkísérletek az év végén kezdődnek, a lehallgatásbiztos hálózat „feljavított” változatát a mindennapokban 2012-ben használhatják az érintett szervezetek.

Egy évre rá a technológiát a fejlesztő várakozásai szerint már általánosan használják majd Európában. A TEDS révén lehetővé válik egyebek mellett, hogy a tűzoltók már kivonulás közben letöltsék a legfrissebb épülettervrajzok képeit, míg a rendőrök a letöltött helyszíni videók, nagyobb adatbázisok segítségével pontosabb információkat kapnak a hatékonyabb helyszíni intézkedéshez. A mentők és a kórházak felkészültebben láthatják el a betegeket, irányíthatják a mentéseket egyebek mellett az EKG-adatok, sérülések képei, balesetek videói birtokában. Az öt éve indult készenléti rendszert jelenleg 26 hazai készenléti szervezet (rendőrség, tűzoltóság, mentők, katasztrófavédelem) veszi igénybe, 37 ezer készülékkel.

Kozma Béla korábban már jelezte, hogy szükség lesz az alaphálózat további bővítésére, részben az újabb technológiák telepítése nyomán, részben a további potenciális ügyfelek kiszolgálása miatt. A rendszer megfelelő bázisa lehet a 112-es hívószámú egységes európai segélyhívó rendszernek is, de közüzemi szolgáltatók, az erőművek, polgárőrségek, közszolgálati feladatokat ellátó nem állami készenléti szervezetek is csatlakozhatnak hozzá.

tetra edr teds mentő távközlési kórház
Kapcsolódó cikkek