Cégvilág

Tejfogyasztás - Ok nélkül fél a hőkezeléstől a magyar

Magyarországon egy ember átlagosan 67,5 liter tejet fogyasztott tavaly. Ez napi 1,8 deciliternek felel meg.

Magyarországon egy ember átlagosan 67,5 liter tejet fogyasztott tavaly. Ez napi 1,8 deciliternek felel meg, ami valamivel magasabb ugyan az EU átlagánál, de még így is kevesebb mint a fele a táplálkozási szakértők által javasolt, napi félliteres mennyiségnek – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

A múlt évben így is 2,6 százalékkal csökkent a tejfogyasztás 2009-hez képest Magyarországon – közölte Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője a felmérést bemutató tegnapi sajtótájékoztatón. A csökkenés okait vizsgálva kitűnik: a vevőkör nem változott, csak a megvásárolt mennyiség, vagyis ugyanannyian fogyasztunk kevesebb tejet.

A tejjel, tejtermékekkel kapcsolatban még mindig számos tévhit tartja magát, jóllehet az utóbbi években ezek oldódni látszanak. Az ilyen hiedelmek között szerepel, hogy a tej nem egészséges, nem emészthető, csontritkulást, sőt rákot is okoz, valamint az, hogy a dobozos UHT-tejhez adalékanyagokat vagy vizet kevernek. Az elmúlt egy évben ezeknek a tévhiteknek az elfogadottsága csökkent a hazai lakosság körében, de még mindig a megkérdezettek 30-60 százaléka ad hitelt az ilyen állításoknak. A magyarok 53 százaléka úgy véli, hogy a hőkezelés során a tejből elvesznek a legfontosabb tápanyagok. Ezt a jelen lévő táplálkozási szakértők cáfolták, és hangsúlyozták, a tej fogyasztása egészséges. Különösen gyermekkorban kiemelten fontos.

Posztós Zsuzsanna kifejtette: sokak feltételezésével szemben a tejhez nem adnak semmiféle adalékanyagot és vizet sem, viszont a csomagolás előtt magas hőmérsékleten kezelik, és steril körülmények között csomagolják.

tejfogyasztás tetra pak GfK UHT hőkezelés
Kapcsolódó cikkek