Magyarországon egy ember átlagosan 67,5 liter tejet fogyasztott tavaly. Ez napi 1,8 deciliternek felel meg, ami valamivel magasabb ugyan az EU átlagánál, de még így is kevesebb mint a fele a táplálkozási szakértők által javasolt, napi félliteres mennyiségnek – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.
A múlt évben így is 2,6 százalékkal csökkent a tejfogyasztás 2009-hez képest Magyarországon – közölte Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője a felmérést bemutató tegnapi sajtótájékoztatón. A csökkenés okait vizsgálva kitűnik: a vevőkör nem változott, csak a megvásárolt mennyiség, vagyis ugyanannyian fogyasztunk kevesebb tejet.
A tejjel, tejtermékekkel kapcsolatban még mindig számos tévhit tartja magát, jóllehet az utóbbi években ezek oldódni látszanak. Az ilyen hiedelmek között szerepel, hogy a tej nem egészséges, nem emészthető, csontritkulást, sőt rákot is okoz, valamint az, hogy a dobozos UHT-tejhez adalékanyagokat vagy vizet kevernek. Az elmúlt egy évben ezeknek a tévhiteknek az elfogadottsága csökkent a hazai lakosság körében, de még mindig a megkérdezettek 30-60 százaléka ad hitelt az ilyen állításoknak. A magyarok 53 százaléka úgy véli, hogy a hőkezelés során a tejből elvesznek a legfontosabb tápanyagok. Ezt a jelen lévő táplálkozási szakértők cáfolták, és hangsúlyozták, a tej fogyasztása egészséges. Különösen gyermekkorban kiemelten fontos.
Posztós Zsuzsanna kifejtette: sokak feltételezésével szemben a tejhez nem adnak semmiféle adalékanyagot és vizet sem, viszont a csomagolás előtt magas hőmérsékleten kezelik, és steril körülmények között csomagolják.