Cégvilág

Több éves csúcson a hazai utazási irodák száma

Újra közelít a 2007-es adathoz az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által bejegyzett utazási irodák száma – írja a Turizmus Online szaklap. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal legfrissebb statisztikái szerint 1174 bejegyzett utazási iroda működik hazánkban.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) április 28-án közzétett, legfrissebb utazási irodai listája apropóján a TurizmusOnline arra kereste a választ, hogy az elmúlt évek gazdasági nehézségei és az egyéb, negatívan ható körülmények érezhetőek voltak-e a bejegyzett utazási irodák számában. Hogy a piac szereplőinek helyzete nem volt könnyű az elmúlt időszakban, azt a számos irodai csőd is mutatja, amelyet az elmúlt öt évben megélt a szakma. Az elmúlt években tűnt el a piacról az Aeroviva, a Karya Tours, az 5 Kontinens, az Exotic Travel, a Bella Tours, a Horvát Utazási Iroda, a Malda Tours, hogy csak a nagyobbakat említsük.

Az MKEH adatai szerint 2007 májusában összesen 1193 bejegyzett utazási iroda működött. 2008 azonos hónapjára számuk 1134-re csökkent és 2009-ben is ennyi, egész pontosan 1133 darab maradt. A növekedési pálya 2010-ben indult, ekkor májusban 1147 utazási vállalkozás tevékenykedett az országban. Idén májusban pedig a számuk már közelíti a 2007-es adatot, összesen 1174 darab van jelenleg. Közülük utazásközvetítői jogosítvánnyal 1049, utazásszervezői engedéllyel pedig 1041 darab vállalkozás rendelkezik. A charterezésre jogosult utazásszervezők idén májusban 32-en vannak.

Hamarosan, május 31-ig ismét adatot kell szolgáltatniuk a vonatkozó, utazásszervező és –közvetítő tevékenységről szóló kormányrendelet alapján az utazási vállalkozóknak az MKEH felé. A vállalkozásoknak a 2010. évi, a jogszabályban meghatározott tevékenységekből származó, tényleges nettó árbevétel összegeit írásban be kell jelenteni, valamint szükség esetén a 2011. évi vagyoni biztosíték megemelését a vonatkozó okiratok, nyilatkozatok csatolásával 2011. május 31-ig igazolniuk kell az MKEH részére.

Az adatszolgáltatáshoz, igazolásokhoz szükséges dokumentumokat, felhívást, tájékoztatókat, adatlapokat az irodák letölthetik az MKEH honlapjáról.

Segítségül, az MKEH oldalán az is megtekinthető, hogy adott vagyoni biztosíték köteles tevékenység folytatására jogosult utazási vállalkozásnak, az utazásszervezői tevékenységen belül milyen értékesítési típus(ok)ra van jogosultsága.

turizmus 2007 2011 idegenforgalom MKEH utazásszervezés utazási iroda
Kapcsolódó cikkek