Cégvilág

670 új munkahely jön létre Tiszaújvárosban

Az állam támogatja a floridai Jabil elektronikai gyártó új magyarországi beruházását. A cég 670 új munkahelyet teremt.

Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) külgazdasági államtitkára elmondta: a Jabil szerződésben vállalta, hogy a jelenlegi létszám megőrzése mellett 670 új embert vesz fel, közülük 50 diplomás lesz. A fejlesztés még az idén megvalósul, az a támogatás pedig, amit a Jabil munkahelyteremtő pótlólagos beruházásához ad az állam, az adóbevételek révén már 2012-ben megtérül.

A szubvenció pontos összegét a kormány döntése után hozzák nyilvánosságra. Az államtitkár szerint az egy munkahelyre jutó támogatás nem éri el az egymillió forintot. A készpénz támogatás összege egymilliárd forint alatt lesz. A Jabil emellett társaságiadó-kedvezményben részesül, és képzési támogatást is igénybe vehet.

A tiszaújvárosi gyár bővítése különösen fontos, mert Borsod megye déli részén teremt munkahelyeket, a cég több tíz kilométeres távolságokból toborozza majd és ki is képezi a munkaerőt. Ráadásul egy olyan szektorban, amelyben magas a hozzáadott érték aránya, ami az államháztartási bevételek szempontjából is kedvező - mutatott rá az államtitkár. A beruházás eredményeként javul a devizamérleg is, mert a beruházás alapvetően exportra termel majd.

Palásti Lajos, az elektronikai eszközök bérgyártásával foglalkozó Jabil Circuit ügyvezető igazgatója elmondta: a projekt keretében részben a gyártókapacitást bővítik, részben a technológiát fejlesztik, amihez saját maguk, illetve az anyacég biztosítja a forrásokat.

A Jabil 22 országban van jelen, 59 gyárában több mint 110 ezer embert foglalkoztat. Magyarországon 2000-ben nyitotta meg első gyárát Tiszaújvárosban, azóta Szombathelyen is létrehozott egy telephelyet, a két egységben közel kilencezer embert alkalmaznak. A Jabil eddig 300 millió dollárt fektetett be Magyarországon, a tavalyi magyarországi árbevétel 276 milliárd forint volt.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: az elektronikai iparág szerepe egyre nagyobb Magyarországon, az 33 százalékát, a 15 százalékát adja a közel 170 cég. Az európai bérgyártásban Magyarország részesedése 16-17 százalék, egyfajta nagyhatalommá nőtte ki magát. A közelmúltban megkezdődött a visszaáramlás Ázsiából az európai felvevőpiacra szánt termékek esetében, ami nagy lehetőséget hordoz mind Európa, mind Magyarország számára.

támogatás Jabil foglalkoztatás NGM beruházás új munkahely
Kapcsolódó cikkek